Dagens PS

Svenskar inte lika vaccintrötta som amerikaner

Epidemiologen Annasara Carnahan berättar att färre har vaccinerat sig mot influensa den här hösten än förra, men ändå fler än innan covid-19-pandemin.
Epidemiologen Annasara Carnahan berättar att färre har vaccinerat sig mot influensa den här hösten än förra, men ändå fler än innan covid-19-pandemin. (Foto: Folkhälsomyndigheten)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 dec. 2022Publicerad: 23 dec. 2022

I USA vaccinerar sig färre mot influensa och folkhälsoexperter tror att folk där har börjat tröttna på vaccinationer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I USA verkar en del ha drabbats av vaccintrötthet. I Sverige har något färre vaccinerat sig mot influensa den här säsongen, men det finns flera orsaker till det.

Vaccintrötthet bland svenskar?

”Vi ser att jämfört med de första fyra veckorna av influensavaccinering i år, jämfört med förra hösten, har färre vaccinerat sig men det är ändå fler än innan pandemin”, säger Annasara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Dagens PS

Hon menar att den lilla minskningen delvis skulle kunna bero på att folk är trötta på att höra om vaccinationer, men menar att det ändå ser bra ut.

”Det var många som kunde passa på att influensavaccinera sig när de tog den första påfyllnadsdosen för covid-19 förra året. Det var något som bidrog till att så många tog influensavaccinet hösten 2021”, påpekar Annasara Carnahan.

ANNONS

Senaste nytt

Andra rekommendationer i Sverige

I Sverige har vi andra rekommendationer än i USA, här rekommenderas endast riskgrupper och de som är över 65 att vaccinera sig mot influensa.

”Jag tror att eftersom vi har en rekommendation om vaccination som är mer fokuserad på de individer som har högre risk så har det varit lättare att kommunicera kring det”, säger Annasara Carnahan.

ANNONS

Fler vaccinerar sig

”Ungefär 50 procent av de som är 65 år och äldre har hittills vaccinerat sig mot influensa och förra säsongen var det 56 procent, men då hade vaccinationerna också börjat lite tidigare, innan pandemin låg vaccinationsgraden på närmare 40 procent vid samma tidpunkt på året”, säger Annasara Carnahan.

Hon tillägger att vaccinationsgraden låg på 35-42 procent under år 2015–2019 samt att vaccinationerna mot influensa fortsätter. Nästa mätning av vaccinationstäckningen kommer i januari.

Olika data för de virus som sprids nu

Just nu sprider sig tre olika virus i landet, influensa, covid-19 och RSV. Folkhälsomyndigheten får signaler om belastning på flera håll. Annasara Carnahan förklarar att samtliga sjukdomar ökat mycket den senaste tiden.

Hon berättar att det finns lite olika data för de olika sjukdomarna. Laboratoriebekräftade fall av influensa och covid-19 är anmälningspliktiga och det finns snabba uppgifter om nyinlagda patienter inom intensivvården.

För covid-19 finns dessutom en särskild rapportering om sjukhusinläggningar av patienter.

Ingen bra data på inläggningar för RSV

ANNONS

”För covid ser vi att inläggningarna ökar och RSV har det varit mycket av i flera veckor nu, men vi har tyvärr ingen bra data på inläggningar. För intensivvården ser vi att influensafallen på intensivvårdsavdelningar ökar, precis som för covid”, säger hon till Dagens PS.

”Förra veckan, alltså vecka 50, rapporterades 39 nyinlagda på intensiven med laboratoriebekräftad covid och 14 med bekräftad influensa”, fortsätter hon.

Antal fall av influensa och covid

Under vecka 50 rapporterades 1 452 bekräftade fall av influensa, det innebär att vi haft ytterligare en vecka med en dubblering av antalet rapporterade fall.

Även antalet bekräftade fall av covid-19 ökade under vecka 50, antalet nya intensivvårdade patienter har ökat de senaste veckorna, liksom antalet avlidna med covid-19.

Under vecka 50 rapporterades 12 801 bekräftade fall av covid-19, en ökning med 31 procent jämfört med veckan innan.

Alla som vill får ta en påfyllnadsdos

Annasara Carnahan påminner om att många av dem som blir svårt sjuka i covid-19 och vårdas på intensivvårdsavdelningar också har andra, underliggande tillstånd.

ANNONS

En fjärde påfyllnadsdos covid-19-vaccin rekommenderas av Folkhälsomyndigheten för personer som tillhör en riskgrupp eller som är över 65 år. Andra behöver inte ta fler doser än de tre första.

”Men det står en fritt att ta en påfyllnadsdos om man vill det i den ökande smittspridningen, det finns fortfarande doser”, säger Annasara Carnahan till Dagens PS.

Hon tillägger att det grundskydd man får av de tre doserna covid-19-vaccin är det som rekommenderas för dem som inte tillhör riskgrupper, och att vaccination ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom.

Antal fall av RS-virus

Spridningen av RSV fortsatte öka under vecka 50, då rapporterades 1 143 fall, vilket är en ökning med 15 procent sedan vecka 49.

Säsongsövervakningen av RSV sker genom frivillig rapportering från barnsjukhus, barnkliniker och laboratorier.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Vaccintrötthet gör att färre tar influensavaccin

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS