I USA vaccinerar sig färre människor mot influensa den här säsongen jämfört med tidigare, experter tror att folk har börjat tröttna på vaccinationer.

ANNONS

I Sverige rekommenderas personer över 65 års ålder att varje år vaccinera sig mot influensa och många följer rekommendationen.

Under förra influensasäsongen, 2021–2022, var vaccinationstäckningen för den åldersgruppen 70 procent, det visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

Vill nå 70 procent

I USA vill Department och Health and Human Services nå en vaccinationsgrad på 70 procent, men det är svårt att få amerikanerna att vaccinera sig mot influensa, det rapporterar CNN.

Under det senaste årtiondet har mindre än hälften av amerikanerna vaccinerat sig mot influensa.

Enligt ledande personer inom folkhälsa i USA har det varit särskilt svårt att övertyga folk i år. Efter pandemin har människor helt enkelt börjat tröttna på vaccinationer.

Svårsålt

”Det finns en hel del vaccintrötthet där ute. Att be folk i år att ta, inte bara ett vaccin utan att ta det årliga influensavaccinet, såväl som covid-påfyllnadsdosen, har verkligen varit vad jag har kallat svårsålt, säger William Schaffner, till CNN.

ANNONS
ANNONS

Han är medicinsk chef för USA:s National Foundation for Infektionssjukdomar och professor vid Vanderbilt University Medical Center.

Miljontals färre doser

Enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, har miljontals färre doser influensavaccin administrerats i USA den här säsongen jämfört med tidigare säsonger.

I slutet av oktober hade endast 26 av amerikanerna procent tagit influensavaccin och i november hade endast 43 procent av de amerikanska barnen vaccinerats.

Rekommenderas till riskgrupper

I Sverige rekommenderas influensavaccin bara till vuxna och barn över sex månader som har en ökad risk att drabbas av allvarlig sjukdom eller dö om de får influensa.

I USA säger experter att de märkte en skillnad under det första året med covid-19-pandemi, under säsongen 2020–2021 vaccinerade sig fler än vanligt mot influensa.

Haft milda influensasäsonger

De senaste två åren har dock influensasäsongerna varit ovanligt milda och det har gjort att folk är mindre på sin vakt.

William Schaffner säger att han nästan har fått påminna folk om influensa nu när vi haft två år med väldigt lite influensa och alla har varit upptagna med covid-19.

ANNONS
ANNONS

Tre virus samtidigt

Flera studier har visat att vacciner mot influensa och covid-19 avsevärt minskar risken för allvarlig sjukdom för dem som smittas.

Nu kommer varningar om att tre virus cirkulerar samtidigt, influensavirus, covid-19-virus och RSV-virus, ändå vaccinerar sig inte amerikaner mot influensa.