Dagens PS

Studie: Sällsynt att smittas av båda omikron-varianterna

I Danmark är majoriteten av de som smittats av omikron infekterade med undervarianten BA.2. Nu har danska forskare konstaterat att det är sällsynt att en och samma person smittas med båda omikron-varianterna
I Danmark är majoriteten av de som smittats av omikron infekterade med undervarianten BA.2. Nu har danska forskare konstaterat att det är sällsynt att en och samma person smittas med båda omikron-varianterna. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 feb. 2022Publicerad: 23 feb. 2022

En ny dansk studie visar att det är sällsynt att en och samma person smittas med båda varianterna av omikron.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Danmark finns sedan november förra året en mer smittsam variant av omikron kallad BA.2. Undervarianten har snabbt tagit över från omikrons huvudvariant, BA.1, som är den vanligaste varianten i resten av världen.

I Danmark är mönstret tydligt, I december var majoriteten av de som smittats av omikron infekterade med den första varianten, BA.1, men i januari tog undervarianten BA.2 över mer och mer. Nu står den senare varianten för de flesta coronavirusinfektionerna i Danmark, det skriver det danska Statens Serum Institut, SSI.

Ovanligt att smittas av båda

Hittills har det inte varit känt om en och samma person kan smittas av båda varianterna. Nu har en studie ledd av forskare vid SSI, funnit att personer som har smittats med BA.1 kort efteråt kan smittas med BA.2, men att det är väldigt ovanligt.

BA.1 och BA.2 skiljer sig med cirka 40 mutationer och BA.2 står för mer än 88 procent av fallen i Danmark. BA.2 har även börjat sprida sig i Storbritannien, Sydafrika och Norge, rapporterar Reuters. Varianten har även börjat sprida sig i Sverige, något som upptäcktes i avloppsvatten redan under de första veckorna efter nyår, det skriver Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Mest unga ovaccinerade

I den danska studien, som ännu inte har granskats av experter, fann forskarna 1 739 registrerade fall av personer som hade testat positivt två gånger mellan den 21 november 2021 och den 11 februari 2022. Under den perioden registrerades över 1,8 miljoner fall av smitta i Danmark.

Forskarnas slutsats är att det är möjligt att smittas av två olika undervarianter till omikron men att det verkar hända ganska sällan. Dessutom har forskarna konstaterat att återinfektion oftast verkar drabba unga, ovaccinerade personer.

ANNONS

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Smittsammare omikron-variant dominerar i Danmark

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS