Danska forskare har funnit en undervariant till omikron som är mer smittsam och lättare smittar vaccinerade människor.

ANNONS

En undervariant till omikron, kallad BA.2, har upptäckts av danska forskare och den har snabbt blivit dominerande i Danmark då den är mer smittsam än den vanligare BA.1-varianten och sprider sig lika lätt bland alla grupper, även vaccinerade, det skriver CNBC.

BA.2-varianten av omikron är hittills bättre på att undvika vaccinimmunitet än någon annan covidvariant men vaccinerade sprider dock inte denna undervariant lika lätt som ovaccinerade. I Danmark har denna undervariant blivit den dominerande varianten av covid-19-viruset.

Mer smittsam variant

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, var originalvarianten av omikron dominerande i världen så sent som den 19 januari. En ännu inte expertgranskad studie, ledd av forskare vid bland annat Köpenhamns universitet och det danska hälsoministeriet, visar att BA.2 är mer smittsam än BA.1 både bland ovaccinerade och bland vaccinerade.

Ökningen i infektionskänslighet var dock signifikant större bland vaccinerade än bland ovaccinerade, vilket tyder på att den nya undervarianten är bättre på att undkomma vaccinskyddet än ursprungsformen av omikron, BA.1, och den är redan mycket mer smittsam än tidigare kända varianter av covid-19-viruset.

Sprider inte lika lätt till andra

Trots att fullvaccinerade lättare smittas av BA.2 än av tidigare varianter, såg forskarna att det är mindre troligt att de sprider viruset vidare till andra. Människor som fått en påfyllnadsdos visade sig vara ännu mindre benägna att sprida viruset vidare, vilket indikerar att efter en genombrottsinfektion skyddar vaccination mot ytterligare överföring ännu mer för BA.2 än för BA.1.

Forskarna noterade att BA.2:s högre överföringsförmåga troligtvis kommer resultera i större spridning av viruset bland ovaccinerade barn i skolor, förskolor och på daghem. Att BA.2 infektioner generellt är mildare än infektioner med tidigare virusvarianter lugnar forskarna.

”Kombinationen av hög förekomst av en relativ ofarlig undervariant har väckt optimism”, skriver forskarna samtidigt som de noterade vikten av att hålla ett öga på BA.2, det skriver CNBC.

Danmark tar bort coronarestriktioner

I Danmark, som har en befolkning på 5,8 miljoner, rapporteras i genomsnitt 46 000 nya covidfall dagligen, och i genomsnitt 19 dödfall på grund av covid, detta enligt data från Johns Hopkins University.

ANNONS
ANNONS

Mer än 80 procent av danskarna är fullvaccinerade och över 60 procent har fått sin påfyllnadsdos. I dag upphörde coronarestriktionerna att gälla i Danmark, efter att den danska regeringen förklarat att covid-19 inte längre räknas som en samhällsfarlig sjukdom, det rapporterar svt.se.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Flockimmunitet i sikte för Danmark [Dagens PS]