Dagens PS

Studie: Marijuana kan påverka förmågan att tänka

I USA må samhället ha glömt den effekt marijuana kan ha på hjärnan, med det har inte vetenskapen
I USA må samhället ha glömt den effekt marijuana kan ha på hjärnan, med det har inte vetenskapen. (Bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 aug. 2023Publicerad: 07 aug. 2023

I USA går fler och fler delstater mot legalisering av marijuana och drogen har allt mer börjat accepteras som ett sätt att umgås, slappna av och sova bättre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samhället må ha glömt den effekt marijuana kan ha på hjärnan, med det har inte vetenskapen. En genomgång av studier visar att effekten kan sitta i långt efter det initiala ruset, det skriver CNN.

“Vår studie gjorde det möjligt för oss att lyfta fram flera områden av kognition som försämrats av cannabisanvändning, inklusive koncentrationsproblem och svårigheter att komma ihåg och lära oss, vilket kan ha stor inverkan på användarnas dagliga liv”, säger Alexandre Dumais till CNN.

Han är medförfattare till studien som publicerades 2022, och biträdande klinisk professor i psykiatri vid universitetet i Montreal.

Lägre utbildningsnivå

Alexandre Dumais säger att cannabisbruk hos ungdomar kan leda till minskad utbildningsnivå och hos vuxna kan det leda till dålig arbetsprestation och farlig bilkörning.

Enligt honom kan de här konsekvenserna vara värre för dem som använder marijuana regelbundet och för storkonsumenter.

ANNONS

Senaste nytt

Särskilt skadligt för unga

Megan Moreno varnar för att marijuanans påverkan på hjärnan kan vara särskilt skadlig för ungdomars kognitiva utveckling eftersom deras hjärnor fortfarande utvecklas.

ANNONS

Hon är professor i pediatrik vid University of Wisconsin School of Medicine and Public Health och har inte varit involverad i den jämförande studien.

“Denna studie ger starka bevis för negativa kognitiva effekter av cannabisanvändning, och bör tas som kritiskt bevis för att prioritera förebyggande av cannabisanvändning hos ungdomar”, säger hon till CNN.

Hon tillägger att vi nu vet att hjärnan fortsätter utvecklas till och med 25 års ålder och att föräldrar vars ungdomar använder cannabis bör vara medvetna om att ungdomarna riskerar att skada sitt viktigaste organ, hjärnan.

Hjärnans exekutiva funktioner

Tetrahyrdocannabinol, THC, är den huvudsakliga psykoaktiva föreningen i cannabis.

I sin genomgång av studier tittade forskarna på studier på över 43 000 personer och fann att THC har negativ inverkan på hjärnans högre nivåer av tänkande.

De här exekutiva funktionerna i hjärnan inkluderar förmågan att fatta beslut, komma ihåg viktig data, planera, organisera och lösa problem samt att kontrollera beteende och känslor.

Forskare är inte säkra på om det går att återställa hjärnans förlorade exekutiva funktioner.

ANNONS

“Forskning har visat att THC är en fettlöslig förening som kan lagras i kroppsfett och därmed gradvis släppas ut i blodomloppet i månader,” säger Alexandre Dumais till CNN.

Han menar att det behövs mer forskning för att fastställa den långsiktiga effekten av den exponeringen.

Kan ge långsiktig störning

Det finns studier som visar att de negativa effekterna på hjärnan kan minska efter att användandet av marijuana upphört, men det kan bero på mängden och frekvensen av marijuanabruket.

Även i vilken ålder bruket började kan påverka, särskilt om det pågick under den avgörande utvecklingsperioden för den unga hjärnan.

Alexandre Dumais säger att de mest konsekventa förändringarna som orsakats av cannabisanvändning under ungdomstiden, mestadels kronisk användning, har observerats i prefrontala cortex.

Enligt honom kan sådana förändringar potentiellt leda till en långsiktig störning av kognitiva och exekutiva funktioner.

Han tillägger att vissa studier dessutom har visat att tidigt och frekvent cannabisbruk i tonåren förutsäger dålig kognition i vuxen ålder.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Cannabis ökar bland äldre i USA Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS