Fler måste få tillgång till motgift mot överdos. Socialstyrelsen anser att det nu är dags att ändra lagen så att fler liv kan räddas.

ANNONS

Det finns ett enkelt sätt att rädda människor som tagit en överdos opioider: nässprejen Naloxon.

Ge fler tillgång till motgift

För att fler liv ska kunna räddas måste lagen ändras så att fler grupper får tillgång till Naloxon enligt Socialstyrelsens enhetschef Maria Hilberth.

”Det är en angelägen fråga för att rädda liv”, säger hon enligt Expressen.

Snäv gräns för recept

Naloxon har funnits i Sverige sedan 2018, men är receptbelagd.

Det är enbart tillåtet att skriva ut den direkt till människor som riskerar att ta en överdos opioider, till exempel heroin.

ANNONS
ANNONS

Polis, väktare – och anhöriga

Nu anser Socialstyrelsen att det är viktigt att yrkesgrupper som till exempel polis och väktare får tillgång till Naloxon, eftersom en person som tagit en överdos själv inte hinner reagera och ta motgiftet.

Också anhöriga till brukare bör kunna få tillgång till det.

Det är en angelägen fråga för att rädda liv

Krävs ny lagstiftning

”Det ser vi som en väldigt, väldigt viktig grupp”, säger Maria Hilberth. ”Där finns man nära varandra och kan tillhandahålla det här till den som eventuellt tar en överdos.”

Socialstyrelsen har nu i en delredovisning till regeringen konstaterat att det krävs lagstiftning som ligger utanför hälso- och sjukvårdslagen för att ge fler tillgång till motgiftet.

”Vi har kommit fram till att det inte finns möjlighet inom nuvarande formuleringar i regelverket att göra det tillgängligt på det här sättet utanför hälso- och sjukvården”, säger Maria Hilberth enligt Expressen.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Förbud mot tobak kan vara världens största hälsovinst [Dagens PS]

Läs även: Cannabis ökar bland äldre i USA [Dagens PS]