Swedish Match hade en viktig roll på Stockholmsbörsen. När konjunkturen var svajig kunde investerare alltid gömma sig i tobaksjättens trygga hamn. Oavsett var som försiggick i världen så snusades det lika mycket.

ANNONS

När Swedish Match nu avnoterats har den möjligheten försvunnit. Ett tidigare dotterbolag finns dock fortfarande kvar på börsen i form av det dansknoterade Scandinavien Tobacco Group .

Men i händelse av intresse från tidigare aktieägare i Swedish Match så är det här ett helt annat kreatur. Med en helt annan riskprofil. Trots låg värdering.

Politisk risk på grund av tobak

Scandinavian Tobacco Group tillverkar och säljer cigarrer och tobak runt om i världen. Även i Sverige. Må så vara att beroendet och påverkan av konjunkturen är jämförbar med snuset.

Men där slutar likheterna. Här finns en politisk risk som inte ska underskattas.

Korrelationen lungcancer och tobak är skrämmande

I diagrammet nedan från Our World in Data Our World in Data framgår vad som hänt med förekomsten av lungcancer i USA sedan cigarettkonsumtionen minskat.

Efter skattehöjningar och allehanda förbud har den genomsnittliga konsumtionen av tobak för vuxna amerikaner minskat från elva till tre stycken cigaretter per dag (lila linje).

Källa: Our World in Data

Ytterligare förbud att vänta

Samtidigt har antalet döda män i lungcancer minskat från cirka 100 000 tusen till 45 000 per år.

Det är en enorm hälsovinst och korrelationen med minskat rökande är svår att invända emot.

ANNONS
ANNONS

Att ytterligare förbud och skattepålagor är att vänta torde vara självklart.

Det minskade rökandet i världen, inklusive Sverige, är sannolikt en av de största hälsofrämjande händelserna i modern tid.

Relaterade artiklar:

Kina fortfarande världens största klimatbov. [Dagens PS]