Dagens PS

Sjukdomen som begränsar 40 miljoner européer

En av sju arbetande européer, eller 40 miljoner vuxna, lider av migrän, en sjukdom som kostar EU hundratals miljarder om året i förlorad produktivitet
En av sju arbetande européer, eller 40 miljoner vuxna, lider av migrän, en sjukdom som kostar EU hundratals miljarder om året i förlorad produktivitet. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 apr. 2023Publicerad: 13 apr. 2023

Över 40 miljoner vuxna i Europa lider av migrän, som bland annat ger intensiv smärta, illamående, yrsel och svårigheter att tänka och se.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av sju arbetande européer, eller 40 miljoner vuxna, lider av migrän, de vet aldrig när nästa attack kommer och det finns inget botemedel, bara förebyggande behandling, det skriver EUobserver.

Migrän är inte bara en huvudvärk

Många har uppfattningen att migrän “bara är huvudvärk”, men det är en kronisk, neurologisk störning och en migränattack kan pågå från fyra timmar till tre dagar.

Migrän är den näst största anledningen i världen, till år av funktionsnedsättning. Det är en genetisk sjukdom som drabbar människor hårdast när de är i arbetsför ålder.

Förutom den personliga kostnaden ger sjukdomen även en ekonomisk kostnad i form av förlorad produktivitet.

ANNONS

Senaste nytt

Kostar hundratals miljarder om året

De indirekta kostnaderna i form av arbetsfrånvaro och förlorad produktivitet på grund av migrän uppgår varje år till 95 miljarder euro, nästan 1 082 miljarder kronor.

Trots detta känner fyra av tio arbetare att de inte har något stöd i sin arbetsmiljö och 11 procent har blivit uppsagda på grund av sin migrän, det visar en undersökning från 2018, gjord av European Migraine and Headache Alliance, EMHA.

ANNONS

EU måste hjälpa till

Det finns på EU-nivå fortfarande inget erkännande av neurologiska sjukdomar, dit migrän räknas, ett erkännande som kroniskt tillstånd och funktionshinder skulle förbättra skyddet för arbetstagare i hela EU.

“EU måste hjälpa till att öka medvetenheten och ta bort stigmat att migrän är en förevändning för att inte fungera, eller en enkel huvudvärk, och även ge den samma erkännande som andra sjukdomar”, säger EMHA:s vd Elena Ruiz de la Torre till EUobserver.

Hon tillägger att det ännu inte finns något känt botemedel och att det fortfarande inte finns tillräckligt ekonomiskt stöd för forskning.

Utbildning, ledning och en stödjande miljö

I en analys av Harvard Business Review listade neurologen Olivia Begasse de tre mest effektiva strategierna för att skapa migränvänliga arbetsplatser: utbildning, ledning och en stödjande miljö.

Analysen visade att ökad förståelse mellan chefer, kollegor och anställda med migrän förknippas med 29–36 procents ökning av produktiviteten.

När arbetsgivare förebyggde och hanterade migrän bättre minskade migränrelaterad frånvaro och produktiviteten för medarbetare med migrän ökade, det skriver EUobserver.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ny svensk behandling mot migrän godkänd

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS