Svenska Chordate har utvecklat och patenterat en ny behandlingsmetod mot kronisk migrän. Behandlingen används redan mot kronisk nästäppa.

ANNONS

Det svenska medicintekniska bolaget Chordate Medicals behandling Kinetic Oscillation Stimulation, K.O.S, har länge varit CE-märkt för behandling av kronisk nästäppa (rinit). Nu har behandlingen även CE-märkts för behandling av migrän hos vuxna över 18 år.

Godkännandet för behandling av migrän kom i maj 2021, ett år tidigare än väntat, och gör att K.O.S nu kan börja säljas som migränbehandling inom EU. Den globala läkemedelsmarknaden för behandling av migrän beräknas inom sex år uppgå till ungefär 83,7 miljarder kronor per år, det skriver Biostock.

Används i Europa och Saudiarabien

K.O.S-behandlingen för kronisk nästäppa har sedan den CE-märktes introducerats på utvalda marknader i Europa och i Saudiarabien.

Från början var K.O.S. enbart en behandling mot nästäppa men läkare upptäckte efterhand att många patienter även upplevde att deras migränsymtom förbättrades, därför började bolaget undersöka hur behandlingen kan användas mot migrän.

Italien mest aktiva marknaden

Hittills har Italien varit Chordate Medicals mest aktiva marknad. Det är mycket tack vare distributören Vedise Hospital som har jobbat mycket med försäljning av bolagets behandling av kronisk nästäppa.

På den italienska marknaden är Vedise Hospital en väletablerad aktör som i över 30 år har levererat medicintekniska produkter till offentliga sjukhus och privata kliniker och nu när även K.O.S-behandlingen för kronisk migrän har erhållit CE-märkning kommer de kunna lansera behandlingen som migränbehandling i Italien.

Så går behandlingen till

En K.O.S-behandling tar cirka 20 minuter och genomförs av en läkare eller sjuksköterska. En kateter kopplas till en kontrollenhet utrustad med en touch-screen, på katetern monteras en ballong som förs upp i patientens ena näshåla.

ANNONS
ANNONS

Ballongen blåses upp och sedan påbörjas en kinetisk oscillerande stimulation i en bestämd frekvens. När kontrollenheten visar att behandlingen är klar behandlas den andra näshålan. Behandlingen kan kännas obehaglig men är i det närmaste smärtfri och effekten är omedelbar.

Chordate Medicals aktie är noterad på Nordic Growth Market med kortnamnet CMH.

Läs mer: Efterlängtat läkemedel mot Alzheimers [Dagens PS]