Dagens PS

Sjuk? Jobba hemifrån eller ta en sjukdag?

Om du vaknar med rinnande näsa eller ont i halsen ska du behandla det som om det kan vara covid-19
Om du vaknar med rinnande näsa eller ont i halsen ska du behandla det som om det kan vara covid-19. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 okt. 2022Publicerad: 24 okt. 2022

Nu är vi inne i förkylnings-, influensa- och covid-säsongen och chansen är stor att du kommer smittas, men ska du sjukskriva dig eller jobba hemifrån?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under tredje året med covid-19-pandemi har det antytts att årets förkylnings- och influensasäsong kan bli svår. USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, har rapporterat tidiga ökningar av säsongsinfluensa och folk har blivit mindre försiktiga och går till jobbet trots symptom som kan vara covid, det skriver CNBC.

John Swartzberg, klinisk professor emeritus vid UX Berkeleys School of Public Health, manar att om du vaknar med rinnande näsa eller ont i halsen ska du behandla det som om det kan vara covid-19 och ta ett snabbtest hemma.

Han menar att om det första snabbtestet är positivt kan du anta att du har covid-19 och då bör du planera att isolera dig, men om testet är negativt kan du inte anta motsatsen utan bör stanna hemma och ta ett nytt test nästa dag.

Är det andra hemmatestet också negativt, eller om du tar ett PCR-test som är negativt, då har du troligtvis inte covid-19, men du kan fortfarande ha smittats av något annat luftvägsvirus eller en infektion.

Gå till doktorn

För att bli säker kan du besöka din husläkare, till och med läkare menar att på grund av överlappande symptom krävs det ett ordentligt test för att avgöra om du har en förkylning, influensa eller covid.

John Swartzberg säger att i vårdpersonals och läkares ögon bör du stanna hemma om du inte mår bra och har luftvägssymptom, det är det säkraste.

Hemarbete eller sjukdag?

ANNONS

Hemarbete har höjt ribban för att ta en sjukdag, och när det handlar om huruvida du ska jobba hemifrån eller vila är det en bra idé att tala med din husläkare för att du bättre ska förstå din hälsa och din sårbarhet, det menar Geeta Nayyar, chefsläkare på Salesforce.

Det du behöver mäta är hur sjuk du är, om du har feber, om du har aktiva symptom, om du har huvudvärk och om du kan fokusera.

”Du kommer att vara den bästa bedömaren om det är en arbetsdag hemifrån eller om du ska sjukskriva dig helt”, säger Geeta Nayyar till CNBC.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kan bli svår vinter med både covid och influensa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS