Vinterns influensa kan bli svår eftersom vi samtidigt också har ökad spridning av covid-19, experter menar att det är viktigt att ta influensavaccin i tid.

ANNONS

Vanderbilts infektionssjukdomsexpert, William Schaffner, tror att i år kan vara det år vi får en dubbelpandemi eftersom både influensa och covid-19-ökar, det rapporterar Insider.

På fredagen sade William Schaffner till USA:s nationella radio NPR:s program Up First, att USA har en ökning av covid, och samtidigt en ökning av influensa. En anledning till att experter oroar sig är att Australiens influensasäsong i år var ganska svår och det som händer under vintersäsongens influensa på södra halvklotet antyder ofta hur influensasäsongen i USA kommer bli.

Ta influensavaccin i oktober eller november

Den ledande virologen Florian Krammer menar att det är lite för tidigt att uttala sig om hur den här influensasäsongen kommer bli, men att den så klart kan bli värre än vanligt eftersom många som kanske inte haft influensa de senaste åren kan vara lite naiva.

Han bor i New York, där det fortfarande inte finns mycket influensasmitta, därför planerar han att vänta till november innan han tar sitt influensavaccin. Andra experter är överens om att den bästa tiden för att ta sitt influensavaccin troligtvis är oktober eller november eftersom maximalt skydd vanligtvis varar mellan fyra och sex månader och influensasäsongen kan vara till långt in på våren.

Vaccinationer mot influensa startar i november

I Sverige startar influensavaccinationerna i de flesta regioner den 8 november för personer i riskgrupp och för personer över 65. På särskilda boenden kan vaccinationer starta tidigare. Under pågående pandemi är det särskilt viktigt att uppnå hög vaccinationstäckning mot influensa bland personer i riskgrupper och bland vård- och omsorgspersonal, det skriver Folkhälsomyndigheten.

Från den 5 december kan övriga personer erbjudas influensavaccin i Sverige. I de flesta fall går det att kombinera vaccination mot säsongsinfluensa med andra vaccinationer.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ovanliga mönster för virussjukdomar vintern 2021–2022 [Dagens PS]