Opioidläkemedel har lett till en våg av missbruk, vi måsta vara försiktiga så att samma sak inte händer med psykadeliska läkemedel.

ANNONS

Opioider är bland de äldsta läkemedlen, men en våg av missbruk och överdoser har gjort att tillsynsmyndigheter slagit mot den legala användningen. Nu ser man till en my klass av läkemedel som förmodas göra underverk. Dessa läkemedel är, liksom opioider, sedan länge favoriter, nämligen psykadelika. Det skriver The Guardian.

En av dessa nya läkemedels egenskaper är förmågan att behandla missbruk. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har gett det centralstimulerande amfetaminpreparatet MDMA och psilocybin, som bland annat finns i svampar, accelererade godkännandeprocesser för behandling av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, och behandlingsresistent depression.

Hyllas som universalmedel

MDMA-assisterad behandling av PTSD befinner sig i kliniska studier och kan bli godkända av FDA redan år 2023. Forskare och nybildade företag vill studera och patentera användande av psykadeliska läkemedel för behandling av sådant som PTSD, depression, ångest och missbruk, men även för behandling av Alzheimers sjukdom, huvudvärk, fibromyalgi, traumatisk hjärnskada och kognitiv funktionsnedsättning i samband med schizofreni.

Opioider förtalas och är svåra att komma över på laglig väg, även för behandling av akut smärta i livets slutskede, medan psykadelika är på modet bland riskkapitalister och läkemedelsforskare och hyllas som universalmedel mot sådant som depression, ångest, apati, ensamhet och otillräcklig produktivitet på jobbet, skriver The Guardian.

Vill ta hem vinster

Några av de organisationer som forskar och propagerar för psykadelika är ideella, men en del handlas på Nasdaq och är ivriga att ta hem vinster genom användande av immaterialrätt. De skapar syntetiska versioner av växtläkemedel som har använts i århundraden.

Alla inom den växande industrin med psykadeliska läkemedel nöjer sig inte med att kommodifiera själva drogerna utan försöker även dra nytta av simpla, redan kända tekniker, skriver The Guardian.

Faror med överanvändning

Compass Pathways, som får finansiering av Peter Thiel, ansökte exempelvis år 2020 om ett patent för metoder som att ge psilocybinassisterad terapi i ett rum med dämpade färger, mjuka möbler och ett ljudsystem med en terapeut som ger lugnande fysisk kontakt på handen, axeln eller armen.

ANNONS
ANNONS

Problemen med opioidläkemedel visar att profitbaserade motiv bakom läkemedel kan skapa många faror som överanvändning, ockerpriser och sämre valfrihet för patienter. Vi måste vara försiktiga så vi inte upprepar samma misstag med psykadelika, skriver The Guardian.

Läs mer: Psykadeliska läkemedel på uppgång [Dagens PS]