Psykedeliska droger har visat god effekt mot psykiska sjukdomar och startup-bolag har börjat utveckla läkemedel.

ANNONS

Under 2019 levde cirka 20 procent av den vuxna befolkningen i USA med psykisk sjukdom och den årliga kostnaden för psykiska sjukdomar är, enligt en studie från 2016, 201 miljarder dollar, det skriver Quartz.

Psykedelika, eller psykedeliska droger är substanser som LSD, MDMA (extasy) och psilocybin (som finns i vissa svampar). Dessa ämnen skapar bland annat hallucinationer.

Vet inte säkert hur det fungerar

Forskning har visat att dessa droger, tagna i en kontrollerad miljö, kan vara kraftfulla behandlingar av psykiatriska tillstånd, som depression, beroende och posttraumatiskt stresssyndrom, PTSD.

Hela 67 procent av deltagarna i en nyligen genomförd studie fyller inte längre kriterierna för PTSD efter att de fått MDMA vid flera terapisessioner och för 33 procent av deltagarna var deras PTSD i remission, det vill säga utan symptom, efter tre sessioner med MDMA.

Forskarna vet inte säkert hur de psykedeliska drogerna fungerar, men de tror att de framkallar kemikalier i hjärnan som får oss att känna oss lyckliga, vilket kan ändra hur vi påverkas av våra minnen.

Vill skynda på MDMA-behandling

Under tidigt 1990-tal genomfördes de tre första studierna av psykedelika och 2017 betecknade det amerikanska läkemedelsverket, FDA, MDMA som en ”breakthrough therapy”.

En ”Breakthrough Therapy Designation” ska skynda på utvecklingen av nya behandlingar av allvarliga och livshotande sjukdomstillstånd. För att ge en sådan beteckning kräver FDA att det finns kliniska data som visar att behandlingen innebär en tydlig förbättring jämfört med befintliga alternativ.

ANNONS
ANNONS

Behövs investeringar och mer forskning

Forskare återupptäcker nu värdet av psykedelika i behandlingen av patienter med psykiska sjukdomar och dessa droger förbättrar människors liv. År 2019 var den privata sektorn för psykadeliska läkemedel i princip tom, men under de senaste två åren har sektorn accelererat oerhört snabbt.

Fortfarande behövs dock investeringar i initiativ för utveckling av läkemedel och ett förändrat regelverk gällande psykedelika. Därutöver behövs fortsatt avstigmatisering, en tydlig etisk standard och mer forskning.

Läs mer: Läkemedelskandidat mot depression visar gott resultat [Dagens PS]