Om aktieägare i Hansa Biotech, BioGaia, Camurus eller något annat bioteknikbolag misströstar för svag avkastning i år så är de inte ensamma. Biotech-aktier är inne i en sjusärdeles svag period över hela världen. På en uppåtgående börs har sektorn tappat 32 procent.

ANNONS

Snart är det den längsta och största nedgångsperioden för bioteknikaktier sedan 2016, visar en färsk genomgång av investmentbanken Goldman Sachs.

Ökenvandring för sektorn

Det senaste halvåret har bioteknikaktier utvecklats hela 44 procentenheter sämre än det amerikanska indexet S&P 500. Och ännu värre är jämförelsen med de rena läkemedelsbolagen (XLV) där differensen är hela 61 procentenheter.

För fem år sedan var det samma ökenvandring för sektorn. Då varade nedgången i 144 dagar. Om den dystra trenden fortsätter för bioteknikbolagen så slås det rekordet om 10 dagar.

Trefaldigades i värde 2019

Orsaken till att den här vinnarbranschen har blivit en strykpojke på börsen är sannolikt flera. Det bedömare mest framhåller är att uppköpsvågen för tillfället tycks ha ebbat ut.

Det var nog den främsta anledningen till att bioteknikaktierna trefaldigades i värde under 2019.

I år har det varit tunnsått med affärer. Sedan spelar nog också inflationsoron in. Biotekniksektorn utgörs av många förhoppningsbolag med vinsterna långt fram tiden.

Ju högre inflation desto högre avkastningskrav. Det leder till lägre nuvärde av framtida vinster och därmed lägre motiverat värde.

Rejäl uppstuds i korten

Fördelen med en lång nedgångsperiod är att det sannolikt snart vänder. Att döma av Goldman Sachs tabell nedan är det inte ovanligt med kursnedgångar för sektorn.

Men de brukar inte hålla i sig så länge. Det kanske bara är en stor företagsaffär på börsen som krävs för att vända sentimentet.

ANNONS
ANNONS

Då kan det mycket väl bli en rejäl uppstuds.

Biotech-aktier
Källa: Goldman Sachs

Relaterade artiklar:

Urvitz vill miljardsatsa i Medtech. Dagens PS