Pfizer söker myndighetsgodkännande i USA för sitt covid-19-piller som har visat sig minska risken för sjukhusinläggning och död med nästan 90 procent.

ANNONS

På tisdagen lämnade Pfizer in en ansökan om godkännande av sitt covid-19-piller Paxlovid till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Ansökan gäller för patienter med hög risk att drabbas svårt av covid-19 som ska kunna förskrivas en behandlingsomgång med piller att ta hemma. Ansökan kommer efter rapporter som säger att Bidenadministrationen är redo att köpa 10 miljoner kurer av Pfizers antivirala piller.

Kan revolutionera kampen mot covid

Om FDA godkänner Paxlovid kan läkemedlet hjälpa till att revolutionera kampen mot covid-19 genom att personer med hög risk att smittas av viruset skulle kunna ta pillret hemma i stället för att åka till ett sjukhus. Pillret skulle kunna minska det tryck på sjukvården som pandemin har ordakat, det skriver CNBC.

Det antivirala pillret Paxlovid blockerar aktiviteten i ett enzym som covid-19-viruset behöver för att föröka sig och används i kombination med HIV-läkemedlet ritonavir som bromsar ämnesomsättningen så att läkemedlet förblir aktivt i kroppen längre och med högre koncentration.

Även Merck har ett antiviralt piller

”Vi jobbar så snabbt som möjligt i vår strävan att få denna potentiella behandling i händerna på patienter, och vi ser fram emot att arbeta med amerikanska FDA med dess granskning av vår ansökan, tillsammans med andra tillsynsmyndigheter runt om i världen”, sade Pfizers vd Albert Bourla i ett uttalande på tisdagen, skriver CNBC.

Tidigare har Merck ansökt om godkännande hos FDA för ett antiviralt piller för behandling av covid-19 som bolaget har utvecklat tillsammans med Ridgeback Biotherapeutics. Den 30 november ska externa rådgivare till FDA mötas för att överväga om de ska rekommendera godkännande av läkemedlet.

ANNONS
ANNONS

Enligt Financial Times är det oklart när FDA kommer fastställa ett datum för expertgranskning av Pfizers antivirala piller. Redan på torsdag kan dock FDA godkänna påfyllnadsdoser för alla vuxna i USA med Pfizer Biontechs covid-19-vaccin, enligt New York Times, det skriver Bloomberg.

Läs mer: Goda resultat för Pfizers covid-19-piller [Dagens PS]