Ny forskning om sambandet mellan personlighet och vanliga psykiska problem tyder på att vår personlighet kan spela en roll i utvecklingen av depression och ångest.
Personlighetsdragen som kopplas till depression
Mest läst i kategorin
Forskare har funnit att depression och ångestsyndrom delar liknande personlighetsprofiler, men att förhållandet mellan dessa psykiska tillstånd och vissa personlighetsdrag förändras under livet, det skriver Newsweek.
Liknande personlighetsprofiler
För sin studie har forskarna vid Nathan S. Kline Institute for Psychiatric Research i New York, USA, analyserat data från 1 494 deltagare mellan sex och 85 år.
Det stora åldersspannet gjorde det möjligt för forskarna att titta på sambandet mellan personlighet och mental hälsa i olika skeden i av livet.
Deltagarna fick bedöma sina personlighetsdrag samt om de hade symptom på depression, ångestsyndrom, både och, eller inget av dessa två psykiska tillstånd.
Forskarna fann att deltagare som uppgav att de hade symptom på depression och ångest delade liknande personlighetsprofiler samt att de deltagare som hade symtom på båda tillstånden var mer sårbara.
Senaste nytt
Neuroticism och introversion
De personlighetsdrag som starkast förutsåg depression var neuroticism och introversion.
“Vår maskininlärningsmodell avslöjar hur viktig personlighet är när det kommer till mental hälsa, med neuroticism och introversion identifierat som de två starkaste prediktorerna för depressionsdiagnos”, säger huvudförfattarna Zhen Yang och Vilma Gabbay i ett pressmeddelande om studien, skriver Newsweek.
Förhållandet mellan personlighetsdrag, depression och ångest verkade dock förändras under livet.
För tonåringar fanns ett positivt samband mellan ångest, neuroticism och samvetsgrannhet, men för vuxna blev sambandet mellan ångest och samvetsgrannhet negativt, ett negativt samband med extraversion hittades dock.
Tonåringar och vuxna
Depressionssymtomens svårighetsgrad var samtidigt bara associerad med personlighet under tonåren, då var den positivt korrelerad med neuroticism och negativt korrelerad med extraversion, behaglighet och samvetsgrannhet.
Skillnaderna mellan tonåren och vuxen ålder belyser enligt forskarna vikten av att undersöka psykiska störningar och personlighetsstörningar i människors olika utvecklingsstadier.
I en studie från 2014 fann forskare att neuroticism och samvetsgrannhet är kopplade till prefrontala cortex i hjärnan, som inte är färdigutvecklad förrän i vuxen ålder.
“Intressant nog handlar vår analys om symtom snarare än diagnoser, och förhållandet mellan depressionssymptomatologi och personlighet existerade bara under tonåren, vilket tyder på att depression kan utlösas av biologiska och, eller livshändelser, vilket förstärker depressionens episodiska natur”, säger Zhen Yang och Vilma Gabbay i pressmeddelandet, skriver Newsweek.
Studie: Det här är minst lika effektivt som terapi
Terapi? Det kanske inte behövs. En ny studie visar på ett annat sätt som kan vara en precis lika bra behandling av depression som terapi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.