Dagens PS

Studie: Det här är minst lika effektivt som terapi

Depression kan behandlas med motion och all form av träning hjälper, även en promenad med en vän
Depression kan behandlas med motion och all form av träning hjälper, även en promenad med en vän. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 feb. 2024Publicerad: 15 feb. 2024

Terapi? Det kanske inte behövs. En ny studie visar på ett annat sätt som kan vara en precis lika bra behandling av depression som terapi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Michael Noetel, universitetslektor vid School of Psychology vid University of Queensland i Australien, påverkas mellan 10 och 25 procent av alla människor av depression.

Han säger till CNN att depression skadar välbefinnandet mer än skilsmässa, skulder eller diabetes, men att det trots det bara är hälften av dem med depression som får någon behandling.

Lika bra som terapi

Michael Noetel är huvudförfattare till en ny studie som visar att många olika typer av motion, som promenader, jogging, yoga, tai chi eller aerobics, visar lika starka fördelar som terapi när det gäller att behandla depression.

I den nya studien analyserade forskarna data från 218 studier om träning och depression, de analyserade studierna inkluderade över 14 000 människor.

Forskarna fann att det var bättre med mer träning och högre träningsaintensitet, men att det inte behöver vara hård träning.

“Det spelade ingen roll hur mycket folk tränade, i form av sessioner eller minuter per vecka. Det spelade heller ingen roll hur länge träningsprogrammet varade”, säger Michael Noetel till CNN.

Han tillägger att intensiv träning gjorde mest skillnad, men att även promenader påverkade, vilken motion som helst var helt enkelt bättre än ingen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ger bättre mental hälsa

“Vi trodde från början att de med depression kunde behöva ‘linda in i det’. Vi fann att det var mycket bättre att ha ett tydligt program som syftade till att pusha dig, åtminstone lite”, säger han till CNN.

År 2018 visade en annan studie på mer än 1,2 miljoner amerikaner att de som motionerade rapporterade bättre välbefinnande och bättre mental hälsa.

Både den och den nya studien visar att träning är ett bra sätt att behandla depression, tillsammans med andra alternativ som terapi och medicin.

Stöd och ansvar

Ett problem är att många människor har svårt att känna motivation att börja motionera och för personer som är deprimerade kan det vara ännu svårare.

I de studier som Michael Noetel analyserade verkade det inte hjälpa att sätta upp mål och spåra aktiviteter.

Han tror att mer etablerad visdom om vad som fungerar äv det som behövs, som det stöd och ansvar du kan hitta om du går med i en träningsgrupp, skaffar en tränare eller ber en vän ta en promenad med dig.

ANNONS

Gör det roligt

För att du ska fortsätta måste du se till att den aktivitet du väljer känns rolig. Gör träningen så lätt att uppnå och så rolig du kan.

Ju mer du gillar din träning, desto mer troligt är det att du kommer övervinna det motstånd du känner mot att motionera och det gör det också mer sannolikt att du kommer fortsätta.

“Så var snäll mot dig själv om det är svårt, vi glömmer alltid hur lätt det är för livet att komma i vägen för träning, så gör en reservplan som om din lycka berodde på det … för det gör den,” säger Michael Noetel till CNN.

Läs mer: Fem saker du kan göra själv om du lider av depression Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS