Dagens PS

Ozempic och Wegovy kan ge självmordstankar

viktläkemedel stroke
Wegovy kan leda till snabb viktminskning och även främja hjärthälsan. Ändå är frågorna många. (Bild: Pixabay/Daniel Dan)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 28 sep. 2023Publicerad: 28 sep. 2023

Ozempic och Wegovy liksom liknande fetmaläkemedel som Mounjaro kan ge självmordstankar. Nu utreder europeiska myndigheter larmet om de allvarliga biverkningarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ozempic och Wegovy har gjort danska Novo Nordisk till ett av Europas mest värdefulla bolag, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

Minskad aptit – tappade kilon

De danska läkemedlen för diabetiker har visat sig vara en stor succé – för viktminskning. Hollywoodstjärnor och hemmafruar tappar kilon, men nu kommer larm om att bantningsinjektionerna kan ha allvarliga biverkningar.

De nya fetmaläkemedlen minskar aptiten och gör att mättnadskänslan håller i sig längre, något Dagens PS tidigare skrivit om.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Larm om självmord

Enligt nyhetsbyrån Reuters har USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet, FDA, sedan 2010 fått in 265 rapporter om självmordstankar eller -försök där patienterna tagit sådana mediciner.

Av de anmälda fallen handlade 36 om självmord eller misstänkta självmord.

Ozempic orsaken?

I går, onsdag, meddelade brittiska hälsomyndigheter att de granskar fetma- och diabetesmediciner. Undersökningen av till exempel Ozempic och Wegovy kommer efter att patienter beskrivit tankar på självskador och självmord enligt CNBC.

EU meddelade i somras att man utreder diabetes- och viktminskningsläkemedlen efter larm om självskade- och självmordstankar.

Lyssna på patienterna

Thomas J. Moore, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, säger att det är viktigt att utvärdera alla mediciner, och att varna om det finns misstankar om farliga biverkningar.

“Det betyder inte man automatiskt ska skylla på läkemedlet”, säger han enligt Reuters. “Det betyder att ett klagomål från en patient inte automatiskt ska avfärdas.”

Ozempic och Wegovy kan ge självmordstankar
Novo Nordisks Ozempic, Wegovy och Saxenda är några av de mediciner som ingår i granskningen. Foto: TT/The Canadian Press via AP/Joe O’Connal

Utan varningstext

Förutom Ozempic och Wegovy granskas också Saxenda från Novo Nordisk, liksom diabetesmediciner som Astra Zenecas Bydureon, franska Eli Lillys Trulicity och Sanofis Lyxumia uppger CNBC.

Novo Nordisk säger i ett uttalande att man “kommer att svara” brittiska MHRA “inom den begärda tidsramen”, skriver CNBC.

Inget av ovanstående läkemedel kommer i dagsläget med någon varningstext. De kliniska studierna har inte visat förhöjd risk för självskadebeteende eller självmordstankar uppger NBC.

Läs även: Därför minskar Wegovy och Ozempic beroende (Dagens PS)

Läs även: Dansk succé tyngst – på bantningspiller (Dagens PS)

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS