Dagens PS

Ögondroppar mot ålderssynthet godkända i USA

Ögondropparna Vuity, som nu godkänts i USA, gör att den som drabbats av ålderssynthet inte längre behöver läsglasögon för att se skarpt på nära håll
Ögondropparna Vuity, som nu godkänts i USA, gör att den som drabbats av ålderssynthet inte längre behöver läsglasögon för att se skarpt på nära håll. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 dec. 2021Publicerad: 15 dec. 2021

I USA har ögondroppar som ger skarpare syn till dem som drabbats av ålderssynthet godkänts för användning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, har godkänt ögondropparna Vuity, som behandlar presbyopi, eller ålderssynthet som den åldersrelaterade förändring av ögat som leder till försämrad förmåga att se på nära håll kallas. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ögondropparna godkändes av FDA redan i oktober, då Vuity i tysthet hamnade på myndighetens läkemedelslista. Den 9 december meddelade bolaget som tillverkar ögondropparna, Abbvie, att behandlingen nu är tillgänglig på apotek i USA via förskrivning av läkare. Det skriver IFL Science.

Har effekt i sex timmar

När vi åldras blir ögats lins stelare och mindre flexibel vilket leder till att vi drabbas av presbyopi, ålderssynthet. för de flesta inträffar detta i 40–50-årsåldern. Abbvie hoppas nu att deras nya behandling ska bli ett alternativ för de 128 miljoner amerikaner som drabbats av denna extremt vanliga åkomma.

Vuity verkar inom 15 minuter och effekten kvarstår i upp till 6 timmar. Ögondropparna är den första behandlingen i sitt slag som ger skarp närsyn utan att påverka seendet på avstånd. Den aktiva ingrediensen pilokarpin får pupillen att krympa, vilket hjälper ögat att se skarpt på nära håll.

Inga allvarliga biverkningar

FDA:s godkännande av Vuity är baserat på två randomiserade och placebokontrollerade fas 3-studier med totalt 750 deltagare mellan 40 och 55 år. Deltagarna använde ögondropparna, eller placebo, en gång varje dag i båda ögonen. Dag 30 rapporterade de studiedeltagare som fick Vuity att de hade skarpare närsyn. I studierna såg man inga allvarliga biverkningar.

“Det var fantastiskt att få möjligheten att delta i den kliniska studien som undersöker ett nytt möjligt behandlingsalternativ. Jag är så exalterad över att den undersökningsbehandling, som har identifierats som Vuity, nu är godkänd och tillgänglig som en behandling att hantera åldersrelaterat suddigt närseende”, säger Toni Wright, en av studiedeltagarna, till IFL Science. 

Läs mer: Blind man fick syn tillbaka med ny genterapi

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS