Dagens PS

Nya studier: "Covid-19 startade på marknaden i Wuhan"

Covid Wuhan
Wuhan, Kina. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 27 juli 2022Publicerad: 27 juli 2022

Flera studier som nu publiceras är eniga i sina slutsatser. Det var djur sålda på marknaden i Wuhan i Kina som med största sannolikhet startade Covid-19-pandemin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Världshälsoorganisationen WHO uppmanade i juni världens forskare att fortsätta söka ursprunget till Covid-19-pandemin.

Nu publiceras två studier som, med olika tillvägagångssätt, kommer till samma slutsats: Huanan Seafood Market i kinesiska Wuhan var ”med största sannolikhet” epicentrum för coronaviruset.

De två studierna publiceras denna vecka i tidskriften Science efter att ha granskats vetenskapligt sedan februari, rapporterar CNN.

I den ena studien använde forskare från hela världen kartverktyg och rapporter i sociala medier för att göra en rumslig och miljö-analys.

Fanns i levande djur

I den konstaterar man att även om de “exakta omständigheterna förblir oklara” fanns viruset troligen i levande djur som såldes på marknaden i slutet av 2019. Djuren förvarades nära varandra och kan lätt ha utbytt bakterier.

Forskarna slår fast att de tidigaste Covid-19-fallen var centrerade till marknaden och till leverantörer som sålde dessa levande djur eller människor som handlade där.

“Alla åtta fall av covid-19 som upptäcktes före den 20 december var från den västra sidan av marknaden, där däggdjursarter också såldes, konstateras i studien.”

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Annan metod – samma slutsats

I den andra studien använder man ett molekylärt tillvägagångssätt för att avgöra när de första coronavirus-infektionerna gick från djur till människor.

Den tidigaste versionen av coronaviruset, visar denna forskning, kom förmodligen i olika former som forskarna kallar A och B.

Forskarnas tes är att den första överföringen från djur till människa troligen skedde runt 18 november 2019 och kom ur linje B.

De hittade härstamningen till B-typen endast hos personer som hade en direkt koppling till Huanan-marknaden.

Författarna tror att linje A introducerades i människor från ett djur inom veckor eller till och med dagar efter infektionen från linje B.

Linje A hittades i prover från människor som levde eller höll sig nära marknaden.

“Övertygat mig själv”

ANNONS

Professor Kristian Andersen, medförfattare till den ena studien, hänvisar till de breda uppgifterna om en laboratorieläcka som orsak till pandemin och säger att han själv reviderat sin uppfattning utifrån de nya studierna och nu tror på Wuhan-spåret istället.

“Jag var ganska övertygad om labbläckan själv, tills vi gick in i det här mycket noggrant och tittade på det mycket närmare”, säger Andersen.

“Baserat på data och analys som jag har gjort under det senaste decenniet på många andra virus, har jag övertygat mig själv om att uppgifterna faktiskt pekar på just den här marknaden”, avslutar professorn.

Läs även: Ny rapport: Kina kände till viruset långt tidigare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS