Dagens PS

Ny rapport: Kina kände till viruset långt tidigare

Viruset i Wuhan
Kina kan ha känt till viruset mycket tidigare visar en ny rapport. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 06 okt. 2021

En ny rapport visar att ledarna i Kina kände till coronaviruset ett halvår innan de första fallen i Wuhan. Det kan sätta ny press på landet från omvärlden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den nya rapporten är framtagen av analytiker från USA, Storbritannien och Australien, genom den australiska cybersäkerhetsorganisationen Internet 2.0.

Köpte PCR-test

Den visar att inköpen av PCR-test, som undersöker om en person är infekterad av covid-19, tog fart i Hubei – provinsen där Wuhan ligger – flera månader innan de första fallen upptäcktes, skriver Di.

Det innebär att viruset kan ha spridits i landet långt innan regeringen erkände det.

Dubbelt så mycket spenderades på PCR-test i Kina under 2019 som året före, motsvarande 90 miljoner kronor, och började säljas redan i maj.

Ett halvår tidigare

Rapporten klargör därmed att spridningen började redan i maj 2019 – ett halvår före det officiella utbrottet i november.

”Vi bedömer med stor säkerhet att pandemin började mycket tidigare än när Kina informerade Världshälsoorganisationen WHO om covid-19″, uppger rapporten.

ANNONS

Det kan samtidigt innebära att omvärlden sätter större press på Kina, som enligt Bloomberg nekar till uppgifterna, och spänningarna kan öka ytterligare.

”Rapporten kommer ge skäl för andra länder att sätta press på Kina om information igen”, säger Akira Igata, professor vid Tama Graduate School of Business i Tokyo, till Nikkei Asian Review, enligt Di.

Både USA och Australien trycker redan på vilket har fått Kina att ilskna till. Den bristande transparensen fortsätter att sätta käppar i hjulen för samarbete på området.

Australiens har krävt en oberoende utredning vilket har spätt på handelskriget mellan länderna ytterligare och WHO:s utredning i Wuhan tidigare i år ses som bristfällig.

Läs även: Nervositeten tilltar i Kinas fastighetssektor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS