Studie beskriver aminosyran taurin som ett "livselixir"

Uppdaterad: 09 juni 2023Publicerad: 09 juni 2023
Räkor och hummer
Frossa i skaldjur och höj samtidigt taurinnivåerna. (Foto: TT )

En ny studie visar att mat som innehåller aminosyran taurin skulle kunna göra att vi kan leva betydligt längre, minskar diabetes och sänker blodtrycket.

ANNONS
ANNONS

Skaldjur och bläckfisk. Mörkt kött från kyckling och kalkon. Men även vitfisk är bra att stoppa i sig om man vill leva längre, visar en rapport från Columbia University-forskare, skriver Newsweek.

Taurinnivåerna i kroppen minskar ju äldre vi blir, och är hela 80 procent lägre hos 60-åringar jämfört med hos 5-åringar, så att fylla på genom att äta näringsrik mat är därför viktigt menar forskarna.

MISSA INTE: När och varför blev svenska kronan så värdelös? 

Fyll på med taurin

Rapporten visar att mer taurin ökar livslängden med upp till tolv procent hos olika arter som möss och rhesusapor.

Hos oss människor kan intaget av taurinrika livsmedel som skaldjur leda till lägre typ 2-diabetes, fetma, minskat blodtryck och lägre nivåer av inflammation.

“Skaldjur har de högsta nivåerna av taurin”, säger Vijay Yadav som är en av huvudförfattarna till studien – “som tyder på att taurin kan vara ett livselixir som hjälper oss att leva längre och hälsosammare liv.”

ANNONS
ANNONS

Motion är livsviktigt

Även i denna rapporten står det klart att motion är livsviktigt, särskilt ju äldre vi blir. Ju mer vi tränar desto mer ökar också taurinnivåerna i kroppen.

“Samtliga individer hade ökade taurinnivåer efter träning, vilket tyder på att några av hälsofördelarna med träning kan komma från en ökning av taurin”, klargör Vijay Yadav.

Läs även: Bli äldre med hälsan kvar? Forskarnas fyra viktigaste tips

Läs även: Sociala medier kan skada barns mentala hälsa

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.