Enligt Modernas högsta chefer gör mutationerna på den nya virusvarianten omikron att det kommer behövas nya vacciner, något som har utlöst en nedgång på finansmarknader.

ANNONS

Modernas medgrundare Noubar Afeyan sade i en telefonintervju med Bloomberg att antalet mutationer på virusvarianten är överraskande, samt att den måste tas för det allvarliga hot som den utgör. Hans kommentar gav bränsle åt ny oro nu när det råder stor osäkerhet om omikrons påvekran på pandemin och på världsekonomin.

I en intervju med Financial Times förutsåg Modernas vd, Stephane Bancel, en försämring av vaccinens effektivitet och dämpade förväntningarna på att nya vaccin snart ska kunna vara klara.

Säkerheten i hans uttalande verkade skrämma marknaderna, i Asien backade aktier, liksom råolja och indexterminer i USA och Europa.

Fördel för tillverkare av mRNA-vaccin

De företag som skapar mRNA-vaccin har en fördel genom att de snabbt kan utveckla nya vaccin. Den nya virusvarianten kan kanske ge Moderna en chans att komma i kapp Pfizer Biontechs vaccin, som har blivit den hittills bäst säljande läkemedelsprodukten.

Tidigare i november varnade Moderna för att de inte kommer nå sina leveransmål och att vaccinförsäljningen skulle hamna på mellan 15 och 18 miljarder dollar i år, motsvarande mellan knappt 136 och nästan 163 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Moderna kan ha vaccin mot omikron klart i början av 2022 [Dagens PS]

Läs mer: Tre hot mot global ekonomisk återhämtning [Dagens PS]