Det svenska bolaget Nanolyze har flyttat in i Astra Zenecas BioVentureHub i Astra Zenecas Forsknings och utvecklings-centra i Göteborg. 

ANNONS

Life Science-bolaget Nanolyze utvecklar bioanalytisk teknologi för att studera nanopartiklar, det vill säga submikroskopiskt små partiklar som kan användas för att leverera läkemedel direkt in i cellerna. Bolaget har utvecklat en ny teknik för att, i realtid, analysera hur nanopartiklar interagerar med molekyler, proteiner och mikroskopiska organismer, utan att använda flourescens.

”Vi strävar ständigt efter att påskynda hur vi kan tillföra nya läkemedelsmetoder, till exempel oligonukleotider och mRNA, till patienter säkert och effektivt. Nästa generations metoder för läkemedelsleverans är beroende av bioanalytiska verktyg som kan ge exakt information om nanopartiklar. Det är spännande att få Nanolyze att gå med oss ​​i BioVentureHub,” säger Marianna Yanez Arteta, associerad direktör i teamet Advanced Drug Delivery på AstraZeneca i ett pressmeddelande.

Perfekt miljö för Nanolyze

Nanolyzes vd Nils Löfgren säger att BioVentureHub är den perfekta miljön för Nanolyze att fortsätta växa.

”Vi är glada över möjligheten att interagera med och lära av AstraZeneca-forskare och kollegor i de andra BioVentureHub-företagen. Vi hoppas få användbar feedback på vår produktutvecklingsprocess så att vi kan fortsätta utveckla användarvänliga, möjliggörande lösningar som kan hjälpa läkemedelsföretag att snabbt få läkemedel till patienter,” säger han i pressmeddelandet.

Stammar ur forskning vid Chalmers

Nanolyze levererar just nu sina första instrument till pilotanvändare i Sverige och Tyskland. Bolaget har sitt ursprung i forskning vid Chalmers och bolagets första forskningsapplikationer handlar om virusinhibitering, extracellulära vesiklar och lipidonanopartiklar.

Magnus Björsne, vd på AstraZenecas BioVentureHub, säger att de är glada över att framväxande Life Science-bolag som Nanolyze, vill gå med i BioVentureHub ​​och fortsätta sin tillväxtresa tillsammans med dem.

ANNONS
ANNONS

Astra Zenecas BioVentureHub etablerades år 2014 som ett öppet innovationsekosystem för att stärka konkurrenskraften och dynamiken inom Life Science-branschen.

Läs mer: Astra Zenecas AZD7442 motverkar och behandlar covid-19 [Dagens PS]