Dagens PS

Mobilen får män att ringa mamma oftare

mobilen
(Foto: Unsplash)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 28 aug. 2023Publicerad: 28 aug. 2023

Förr var det kvinnor som skickade vykort till släkten och höll i kontakterna. Nu tar även män sitt ansvar. Förklaringen är mobilen, enligt forskare.

ANNONS
ANNONS

Det är inte längre självklart att det är kvinnan i familjen som håller kontakt med svärmor och släktingar och kommer ihåg födelsedagar.

En ny studie visar att yngre män numera tar ett större ansvar på det området än tidigare.

Detta enligt en studie från Uppsala universitet där personer i olika åldrar intervjuats om kommunikationsmönster.

Forskarna ser framförallt att kvinnor i yngre generationer inte längre axlar ansvaret för männens familjekontakter, som de gjort tidigare.

Mobilen främjar familjen

”I de äldsta generationerna är det ofta fortfarande självklart att kvinnan ringer släkt med den fasta telefonen och skickar julkort. Men i de yngre generationerna där privata mobiler har ersatt delade fasta telefoner så ser vi hur män själva till exempel ringer sina föräldrar och syskon, och stödjer sina barn i deras kommunikation med mor- och farföräldrar”, säger Lina Eklund, forskare vid Uppsala universitet.

Studien visar att med de nya teknologierna, vår mobiltelefoni, alltså, utför män mer familjekommunikation och tar även större ansvar för den.

Vi ser en trend

”Vi ser det här mönstret hos de olika generationerna inom samma familjer, att de yngre delar mer lika på det obetalda familje-kommunikationsarbetet. Det indikerar att det kanske inte är så att olika familjer gör olika utan att det är en trend vi ser”, säger Lina Eklund.

Behöver studeras

Fler studier behövs dock för att säkert kunna slå fast att det skett en stor förändring på området.

”Vi skulle behöva se mer storskaliga studier som tittar på stora delar av befolkningen. Troligen finns stora skillnader i samhället beroende på till exempel jämställdhet i familjen, användning av teknologi, med mera”, säger Lina Eklund.

Glöm flygplansläge – snart talar vi i mobilen på flyget

Lägg undan mobilen – sov bättre

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS