Dagens PS

Lovande framsteg för universellt vaccin mot coronavirus

Forskare har upptäckt att ett specifikt område på covid-19-virusets spikprotein som är ett bra mål för ett universellt vaccin mot flera typer av coronavirus. I möss kunde forskarnas vaccin skapa antikroppar som neutraliserade flera coronavirus inklusive flera varianter av covid-19-viruset.
Forskare har upptäckt att ett specifikt område på covid-19-virusets spikprotein som är ett bra mål för ett universellt vaccin mot flera typer av coronavirus. I möss kunde forskarnas vaccin skapa antikroppar som neutraliserade flera coronavirus inklusive flera varianter av covid-19-viruset. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 aug. 2022Publicerad: 02 aug. 2022

Brittiska forskare har gjort lovande framsteg i försök att utveckla ett universellt vaccin mot coronavirus för att tackla covid-19 pandemin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett universellt vaccin mot coronavirus skulle inte bara kunna stoppa covid-19 och alla varianter av viruset, utan även vanligt förkylningsvirus. Forskare vid Francis Crick Institute i London har upptäckt att ett specifikt område på covid-19-virusets spikprotein är ett bra mål för ett universellt vaccin mot coronavirus, det rapporterar The Guardian.

Enligt forskarna är det en stor utmaning att utveckla ett vaccin som skyddar mot flera olika typer av coronavirus eftersom den virusfamiljen har många olikheter och ofta muterar så att skyddet mot återinfektion blir ofullständigt, vilket är orsaken till att vi kan bli förkylda gång på gång och smittas av olika varianter av covid-19-viruset.

Antikroppar neutraliserade flera coronavirus

Ett universellt vaccin mot flera olika coronavirus måste kunna göra så att kroppen skapar antikroppar som känner igen och neutraliserar många olika coronavirus.

I en ny studie, publicerad i Journal Science Translational Medicine har de brittiska forskarna undersökt vaccin som slår mot en specifik del av covid-19-virusets spikprotein, kallad S2, och funnit att möss som vaccinerats med sådant vaccin utvecklade antikroppar som kunde neutralisera flera andra typer av coronavirus.

De coronavirus som mössens antikroppar kunde neutralisera inkluderar vanligt förkylningsvirus, den första stammen av covid-19-virus och Alpha, Beta, Delta-mutationerna och den första omikronvarianten, liksom två olika coronavirus som finns hos fladdermöss.

Ett område som inte muterar så ofta

“S2-området av spikproteinet är ett lovande mål för ett potentiellt pan-coronavirusvaccin eftersom detta område är mycket mer likt över olika coronavirus än S1-området”, säger studiens huvudförfattare, Kevin Ng, från Francis Crick Institute, till The Guardian. “Det är mindre föremål för mutationer, och därför borde ett vaccin riktat mot detta område vara mer robust”, fortsätter han.

ANNONS

Enligt forskarna har spikproteinets S2-område hittills förbisetts som potentiell grund för ett vaccin. George Kassiotis, huvudgruppledare vid Francis Krick Institute och medförfattare till studien, säger att förväntningarna på ett vaccin som riktar sig mot S2-området är att det ska kunna erbjuda ett visst skydd mot alla nuvarande och framtida, coronavirus.

Mycket forskning kvar att göra

“Detta skiljer sig från vacciner som riktar sig mot det mer variabla S1-området som, även om de är effektiva mot den matchande varianten de är designade mot, har mindre förmåga att rikta in sig på andra varianter eller ett brett spektrum av coronavirus”, säger han till The Gurdian.

Han säger vidare att det finns mycket forskning kvar att göra och att forskarna fortsätter att testa S2-antikroppar mot olika coronavirus och letar efter det lämpligaste sättet att designa och testa ett potentiellt vaccin.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Universellt vaccin mot corona – en silverkula för pandemin?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS