Dagens PS

Universellt vaccin mot corona – en silverkula för pandemin?

Ett universellt vaccin mot alla coronavirus skulle kunna fungera som en silverkula mot pandemin.
Ett universellt vaccin mot alla coronavirus skulle kunna fungera som en silverkula mot pandemin. (Foto: Wikimedia Commons/Colonial Ammunition Company)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 juli 2022Publicerad: 11 juli 2022

Den första generationens covid-19-vaccin var inte det universalmedel man hoppades på i början av pandemin. Nu pågår arbetet med att ta fram ett universellt coronavaccin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett universellt vaccin mot covid-19 skulle kunna slå mot alla coronavirus, eller så skulle det kunna fokusera på det coronavirus som orsakar covid-19 med alla sina undervarianter, det skriver Fortune.

Förutom möjligheten att avsluta den pågående covid-19-pandemin, skulle ett universellt vaccin även slå ut nästa pandemi direkt när den börjar. Ett universellt vaccin skulle dessutom även kunna skydda mot både Sars, ett virus som dök upp år 2002 och dödade hundratals, och Mers, ett annat coronavisus som dök upp i Mellanöstern 2012 och som också dödade hundratals.

Lika smittsamt som mässlingen

När covid-19-viruset kom under 2019 och tidigt 2020 var det relativt dödligt och inte jättesmittsamt, men nu, på grund av flera faktorer, är det inte särskilt dödligt och väldigt mycket mer smittsamt.

De två undervarianterna till omikron, BA.4 och BA.5, tävlar nu med mässlingen om att vara den mest smittsamma infektionssjukdom som människan känner till, det menar en australisk professor i biostatistik och epodemiologi, det skriver Fortune.

Kommer hända igen

Duane Wesemann, professor vid Harvard Medical School och huvudforskare vid avdelningen för reumatologi, immunologi och allergi vid Brigham and Women’s Hospital, leder ett team av forskare som arbetar på ett universellt coronavirus-vaccin med finansiering från U.S. National Institutes of Health.

Han säger att coronavirus hoppar över till människor och att han inte vet när nästa coronavirus kommer, men att det nog kommer hända någon gång igen och han frågar sig om det finns något sätt att utveckla ett vaccin som kommer att vara tillgängligt för oss när nästa coronapandemi kommer.

ANNONS

Svårt få fram universellt vaccin

Att få fram ett sådant vaccin är svårt och det är högsta forskningsprioritet för flera instanser, såväl ideella organisationer, myndigheter och vaccintillverkare, detta enligt en artikel i Nature. Bland dem som har en version under utveckling finns Moderna, Duke Univeristy och flera bioteknikbolag.

Amesh Adalja, forskare vid Johns Hopkins Center for Health Security, säger till Fortune att kliniska försök är på gång för försök gjorda av Caltech och den amerikanska armen. Han säger att ett sådant vaccin skulle kunna fungera som en silverkula mot pandemin.

“Det skulle vara sättet att få bort det här hotet från bordet, inte bara SARS-CoV-2, utan alla coronavirus. Och att få bort 30 procent av alla vanliga förkylningar skulle vara en riktigt bra sak”, säger han till Fortune.

Tar lång tid

Men sådana här saker tar tid, menar han, och tar influensavaccin som exempel.

“Vi har ännu inte ett universellt influensavaccin även om folk har arbetat med det under lång tid”, säger han till Fortune, och tillägger att det finns vissa versioner av ett universellt influensavaccin, men att det finns inte något som har ansetts ha effekt som håller i sig under flera influensasäsonger med flera virusstammar.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Fjärde dos vaccin mot covid-19 stärker skyddet rejält

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS