Sverige betalar mindre än hälften av genomsnittet i EU för dyra läkemedel, enligt en ny statlig rapport.

ANNONS

Dyrast är läkemedlen i Schweiz – över fyrdubbelt pris jämfört med Sverige. Men Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets (TLV) rapport visar muntra siffror för de svenska apotekskunderna och regionerna.

”Eftersom apotekens inköpspris (AIP) sätts i svenska kronor, leder en svagare kronkurs till lägre svenska priser i relation till andra valutor. Om effekten av den förändrade valutakursen tas bort, blir de svenska priserna i stort sett oförändrade över tid jämfört med andra länder”, säger Pontus Johansson, enhetschef på TLV, i pressmeddelandet.

Det står att läsa om i myndighetens pressmeddelande som kom i början på februari.

Billigast i EU

Priset på receptläkemedel är nu bland de billigaste i EU, och har sjunkit jämfört med 2014.

Analyserna i rapporten visar att Sveriges relativa läkemedelspriser är lägst för läkemedel med generisk konkurrens jämfört med de 19 jämförelseländerna – 53 procent lägre än snittet.

ANNONS
ANNONS

Den främsta anledningen är för att den svenska kronan försvagats, förklarar myndigheten.

Även priset på icke konkurensutsatta läkemedel är lågt i Sverige – 11 procent under Europasnittet i undersökningen. Det är femte billigast i Europa.

Länderna som Sverige jämförs med är: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Sverige har haft lägre priser än övriga Europa under alla jämförelseåren sedan 2014, men aldrig så lågt som nu, relativt sett.

Läs mer om läkemedel:

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Tillgången på läkemedel kan drastiskt försämras [Dagens PS]

Resistensen ökar, varnar FN [Dagens PS]

Bristen på läkemedel: Allt fler restanmälningar [Dagens PS]