Dagens PS

FN-rapport: Därför ökar antimikrobiell resistens

Enligt en ny FN-rapport är klimatförändringar och antimikrobiell resistens två av de största hoten mot vår hälsa
Enligt en ny FN-rapport är klimatförändringar och antimikrobiell resistens två av de största hoten mot vår hälsa. (Foto: Pixabay) 
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 feb. 2023Publicerad: 08 feb. 2023

Två av de största hoten mot vår hälsa är enligt en ny rapport från FN:s miljöprogram klimatförändringar och antimikrobiell resistens.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny FN-rapport kallad Bracing for Superbugs visar på betydelsen av klimatförändringar och andra miljöfaktorer för ökningen av antimikrobiell resistens, det rapporterar CNN.

Kan bli utan läkemedel mot infektioner

Antimikrobiell resistens, AMR, inträffar när bakterier, virus och svampar utvecklar en förmåga att besegra de läkemedel som finns för att bekämpa och döda dem.

“Utvecklingen och spridningen av AMR innebär att antimikrobiella medel som används för att förebygga och behandla infektioner hos människor, djur och växter kan bli ineffektiva, med modern medicin som inte längre kan behandla ens milda infektioner”, skriver FN:s miljöprogram i ett pressmeddelande, enligt CNN.

ANNONS

Senaste nytt

Flera miljoner dödsfall varje år

Under 2019 var cirka 5 miljoner dödsfall världen över förknippade med antimikrobiell resistens.

Enligt rapporten väntas dessa dödsfall nå 10 miljoner år 2050, om inga åtgärder vidtas för att stoppa spridningen av antimikrobiell resistens.

Överanvändning har påskyndat

ANNONS

I rengöringsprodukter och växtbekämpningsmedel används ofta antimikrobiella medel för att döda bakterier och förhindra att de sprids bland människor, djur och grödor.

Enligt experter har överanvändning av antimikrobiella ämnen till människor och djur samt i livsmedelsproduktionen, påskyndat processen med läkemedelsresistens.

De mikroorganismer som överlever de här kemikalierna är kraftfullare och starkare och kan sprida sina läkemedelsresistenta gener till bakterier som aldrig har exponerats för de antimikrobiella ämnena.

Miljöfaktorer spelar avgörande roll

Hittills har fokus legat på överanvändning av antibiotika, men enligt experter finns det växande bevis för att miljöfaktorer spelar en avgörande roll i utvecklingen och spridningen av antimikrobiell resistens.

”Klimatförändringar, föroreningar, förändringar i våra vädermönster, mer nederbörd, tätare, tätare städer och stadsområden, allt detta underlättar spridningen av antibiotikaresistens”, säger Scott Roberts till CNN.

Han är specialist på infektionssjukdomar vid Yale School of Medicine och har inte varit involverad i den nya FN-rapporten, men säger att han är säker på att det här kommer att öka med tiden om vi inte vidtar relativt drastiska åtgärder för att stävja det.

Förvärras av klimatkrisen

ANNONS

Klimatkrisen förvärrar den antimikrobiella resistensen på flera sätt, enligt forskning ökar både bakterietillväxtens hastighet och spridningen av antibiotikaresistenta gener mellan mikroorganismer av ökad temperatur.

“När vi får ett mer extremt klimat, särskilt när det blir varmt, kommer gradienterna som driver utvecklingen av motstånd faktiskt att accelerera. Så, genom att stävja temperaturökningar och minska händelsernas extremitet, kan vi faktiskt i grunden stävja sannolikheten för att utveckla ny resistens”, sade David Graham, vid en presskonferens innan rapporten släpps, skriver CNN.

Han är professor i ekosystemteknik vid Newcastle University och en av FN-rapportens författare.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Gonorré som är resistent mot antibiotika nu i USA

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS