Antalet amerikaner som har dött i covid-19 överstiger 1918 års dödsoffer i spanska sjukan. En fjärde våg härjar bland ovaccinerade I USA och sjukhusen ransonerar resurserna.

ANNONS

Just nu pågår en fjärde våg av covid-19 i USA, och antalet dödsoffer låg på måndagskvällen på 675 446 personer, enligt John Hopkins Hospital.

Det är ungefär lika många som dog under spanska sjukan 1918 i USA.

Eftersom befolkningsmängden i USA 1918 var lägre så är dödligheten i spanska sjukan fortfarande större, men i absoluta tal har covid-19 nu skördat fler amerikanska dödsoffer.

Varje vecka avlider ungefär ytterligare 1 900 personer i en mycket smittsam fjärde våg, orsakad av deltavarianten.

Den fjärde vågen skapar kris inom sjukvården i de värst drabbade staterna och hotar den ekonomiska återhämtningen, skriver Financial Times.

ANNONS
ANNONS

Bara 54,6 procent vaccinerade

Trots att USA var snabba med att köpa de vaccindoser som blev tillgängliga har man sedan hamnat på efterkälken med att faktiskt få människor att vaccinera sig.

Bara 54,6 procent av alla amerikaner är fullvaccinerade, jämfört med 62 procent i Sverige. I resten av världen är siffran ännu lägre, 32,2 procent vaccinerade.

Vaccinationsgraden hänger starkt samman med politisk övertygelse – republikanska väljare i Södern och Mellanvästern är i mycket högre grad ovaccinerade.

I mindre utsträckning verkar det också hänga ihop med etnicitet – färre av de personer som tillhör den afroamerikanska och latinamerikanska minoriteten är vaccinerade. Anledningen är oftast desinformation om vaccin i de här grupperna.

Den mycket smittsamma deltavarianten leder nu till sjukvårdskris i de värst drabbade staterna.

Ali Mokdad, professor i global hälsa vid University of Michigan säger till Financial Times att USA har presterat dåligt vad gäller de faktorer som styr ur man klarar en pandemi: politiskt ledarskap och allmänhetens förmåga att anpassa sig.

ANNONS
ANNONS

I delstaten Idaho, där bara 40 procent av befolkningen är fullt vaccinerad, har antalet smittade som vårdas på sjukhus ökat rekordartat. Det saknas tillräckligt mycket personal och andra resurser.

Över lag har pandemin lett till en utmattning bland sjukvårdspersonalen, och en av fem anställda i sjukvården överväger en annan karriär, enligt en studie från University of Utah.

Läs också: 

Covid 19 – Sveriges vaccinationstakt halkar efter
Rekordvaccinering har sänkt riskerna på börsen