Dagens PS

Hundar kan hitta covid-19-infektioner

Hundar kan lukta sig till covid-19-infektioner och har i en studie screenat barn i amerikanska skolor
Hundar kan lukta sig till covid-19-infektioner och har i en studie screenat barn i amerikanska skolor. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 apr. 2023Publicerad: 27 apr. 2023

Hundar kan lukta sig fram till flyktiga organiska föreningar som är associerade med covid-19-infektioner och på så sätt leta efter sjukdomen i offentliga miljöer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Carol Glaser hörde att hundar använts för att leta efter covid-19-infektioner i offentliga miljöer som flygplatser och idrottsplatser kom hon på att hon ville införa hundar i testprogram för covid-screening i skolor, äldreboenden och andra offentliga anläggningar, det rapporterar CNN.

Elever kan inte göra antigentest själva

“Jag tänkte att om vi hade hundar i skolor för att screena eleverna skulle det vara så mycket snabbare och mindre betungande för skolor”, säger Carol Glaser till CNN.

Hon är biträdande chef för Central Laboratory Services och chefsläkare för laboratorier för infektionssjukdomar vid California Department of Public Health i Kalifornien, USA.

Carol Glaser har övervakat antigentest på några offentliga skolor i Kalifornien och hon förklarar att när sådana test görs i skolan är det inte lika enkelt som när man gör det själv hemma.

Det finns en massa regler och förordningar som gäller och man kan inte bara dela ut antigentesten till eleverna och låta barnen göra dem själva.

ANNONS

Senaste nytt

Hundscreening i kaliforniska skolor

I ett pilotprogram har Carol Glaser och hennes kollegor lanserat hundscreening i vissa offentliga skolor i Kalifornien och i en ny studie beskriver de det de lärt sig.

ANNONS

I pilotprogrammet användes två gula labradorer, Rizzo och Scarlett, som hade tränats i ett laboratorium under ett par månader.

Under träningen fick hundarna lukta på donerade strumpor från personer som använts av personer som hade covid-19 och från personer som var friska.

Hundarna lärde sig markera när de upptäckte strumpor med spår av covid-19 och belönades när de gjorde det.

Luktade på 3 500 barns fötter

Carol Edwards är studiens författare och vd för den ideella organisationen Early Alert Canines, som tränar medicinskt alarmerande servicehundar, inklusive Rizzo och Scarlett.

“Vi samlade in några strumpor från människor som var villiga att donera strumpor, och vi lärde hundarna, genom att lukta på strumpor, vilka som var Covid-strumpor och de plockade upp det väldigt snabbt,” säger hon till CNN.

Under april och maj förra året besökte hundarna 27 skolor över hela Kalifornien och letade efter covid-19, de luktade på över 3 500 barns fötter.

Barnen slapp invasiva näspinnar

ANNONS

Skoleleverna som screenades deltog frivilligt och stod med cirka 183 centimeters mellanrum medan hundarna nosade på deras fotleder och fötter.

Hundarna hade tränats att sätta sig när de upptäckte covid-19 för att visa sina förare att de hittat en potentiell infektion.

“Våra hundar kan komma in, de kan screena 100 barn på en halvtimme, och sedan är det bara de som hunden larmar om som faktiskt måste göra ett test. Det blir ingen invasiv näspinne om inte hunden råkar indikera på dig”, säger Carol Edwards till CNN.

Indikerade med 90 procents exakthet

I pilottestet varnade hundarna för 85 infektioner och uteslöt 3 411. Hundarna varnade dock felaktigt i 383 fall och de missade 18 infektioner.

Det innebär att hundarna visade 83-procents känslighet och 90-procents exakthet när det gällde att upptäcka covid-19-infektioner.

Antigentest är mer exakta

Carol Edwards berättar att när de klev in i skolorna såg de en minskning i hundarnas exakthet och känslighet på grund av de förändring det innebar.

ANNONS

Hon syftar på de distraktioner som barn i en skolmiljö kan ge. Men hon säger att exaktheten förbättrades när hundarna hade varit i flera skolor.

Jämförelsevis har BinaxNOW-antigentester i en studie visat en känslighet på 93,3 procent och en 99,9-procentig exakthet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kan fågelinfluensan bli nästa dödliga pandemi?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS