Human Rights Watch hävdar att det finns nya bevis för att Kina samlar in DNA-prover i Tibet som en del i ett brottsbekämpningsprogram.

ANNONS

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har myndigheter i Kina samlat in DNA-prover över hela Tibet, även från dagisbarn utan föräldrarnas medgivande, det rapporterar The Guardian.

Human Rights Watch hävdar i en ny rapport, som släpptes på måndagen, att nya bevis visar att en systematisk DNA-insamling görs för hela befolkningar i hela Tibet, som en del i en så kallad brottsupptäckande kampanj.

Kan inte motiveras som nödvändigt

”Det finns inga offentligt tillgängliga bevis som tyder på att människor kan avböja att delta eller att polisen har trovärdiga bevis för brottsligt beteende som kan motivera en sådan insamling. Rapporterna som Human Rights Watch har studerat tyder på att DNA skulle samlas in från alla invånare i dessa områden, inklusive tillfälliga invånare”, står det i rapporten.

Human Rights Watch skriver även i rapporten att massinsamling för ett sådant syfte är en allvarlig kränkning av mänskliga rättigheter eftersom det ”inte kan motiveras som nödvändigt eller proportionerligt”.

DNA-insamlingen påbörjades 2019

Den DNA-insamling som beskrivs i rapporten påbörjades under 2019 under en poliskampanj som kallas de tre stora, det vill säga inspektion utredning och medling. Kampanjen är utformad för att stärka Kinas polissystem på gräsrotsnivå och i sin rapport citerar Human Rights Watch två statliga anbud för konstruktion av lokala DNA-databaser.

Tibet annekterades av Kina för mer än 70 år sedan och har sedan dess varit under kinesisk kontroll. Peking kallar det för en fredlig befrielse från ett teokratiskt styre, medan tibetaner beskriver det som en invasion.

Kinas insamling av DNA-prover har även tidigare orsakat oro bland människorättsorganisationer. År 2000 startade den kinesiska regeringen en nationell DNA-databas som innehåller data från minst 40 miljoner människor.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Avtal ska förhindra avnotering av USA-noterade Kina-aktier [Dagens PS]