Dagens PS

Ha kul i stället för att söka efter lycka

En organisationspsykolog och beteendevetare menar att vi behöver fokusera mer på att ha kul och inte bara prioritera produktivitet
En organisationspsykolog och beteendevetare menar att vi behöver fokusera mer på att ha kul och inte bara prioritera produktivitet. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 aug. 2023Publicerad: 21 aug. 2023

I dagens samhälle prissätts den som är produktiv och att ägna sig åt att ha kul ses ofta som oviktigt och inte som någonting som ger livet mening.

ANNONS
ANNONS

Organisationspsykologen och beteendevetaren Mike Rucker har skrivit en bok om vikten av att ha kul där han delar vetenskapliga bevis för de fysiska och psykiska fördelarna med att prioritera njutning, det skriver CNN.

Väldigt viktig egenvård

I sin bok “The Fun Habit: How the Pursuit of Joy and Wonder Can Change Your Life”, förklarar han hur ökade stunder av glädje kan förbättra hälsan, relationer och produktiuviteten.

Han hävdar att vårt välbefinnande är beroende av lek, nöje och fritid och erbjuder praktiska tips och verktyg för att uppmuntra roliga handlingar i vardagen.

Han menar att det inte är någonting extra att ha roligt utan att det är en handling av väldigt viktig egenvård.

ANNONS

Senaste nytt

Tänk mindre och gör mer

Enligt Mike Rucker är lycka allt för ofta resultatfokuserad och vi använder energi till att analysera varför vi är eller inte är lyckliga i stället för att njuta av vad livet erbjuder.

Han menar att kul är mindre “tänka” och mer “göra”. Om du dras du till, tycker om och engagerar dig i en aktivitet är den kul.

ANNONS

Han förklarar att någonting som är kul är tillgängligt för alla nästan när som helst och erbjuder en direkt neurologisk väg för att förbättra vårt välbefinnande.

Och, det behöver inte vara någonting konstigt, det kan vara lugna aktiviteter som ger balans, som trädgårdsarbete, meditation eller att läsa en bra bok, det räknas som någonting kul.

Viktigt att skratta

“Alltför ofta ser vi på våra liv genom produktivitetslinsen snarare än baserat på vad som skulle vara återställande eller njutbart”, säger Mike Rucker till CNN.

Att skratta och vara på gott humör minskar ångest och stress och ökar vår självkänsla och vår självmotivation.

“Det första steget mot att lägga till nya, njutbara aktiviteter till ditt dagliga liv är att revidera din kalender till kul saker istället för produktiva. Om du gör det kommer du att upptäcka dolda möjligheter att öka dina chanser att ha roligt, även utan att offra att få saker gjorda”, säger Mike Rucker till CNN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Svenskarna har för roligt – driver på inflationen Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS