Ger dina sömnproblem ökad risk för stroke?

Uppdaterad: 08 juni 2023Publicerad: 08 juni 2023
Fyra frågor kan hjälpa dig att avgöra om dina sömnproblem kan ge ökad risk för stroke
Fyra frågor kan hjälpa dig att avgöra om dina sömnproblem kan ge ökad risk för stroke. (Foto: Pexels)

Ökar dina sömnproblem risken för stroke? Fyra frågor kan ge svaret. Nyligen kom en ny studie som visar att personer som har svårt att somna och kämpar för att sova kan löpa större risk att drabbas av stroke.

ANNONS
ANNONS

Dagens PS har tidigare rapporterat om en annan ny studie som visar att ju mer sömnproblem du har, desto större risk har du att drabbas av stroke.

Sök vård om du har sömnproblem

Den nya studien bevisar inte att sömnlöshet orsakar stroke, men studiens författare menar att den borde få de som lider av sömnproblem att söka vård, det skriver Fortune.

I studien deltog över 30 000 kvinnor och män som var 51 år eller äldre som tidigare inte haft stroke, kvaliteten på studiedeltagarnas sömn undersöktes och de följdes i nästan tio år.

ANNONS
ANNONS

Fyra frågor som gav poäng

Fyra frågor ställdes till studiedeltagarna och deras svar fick olika poäng, svaret “för det mesta” gav 2 poäng, “ibland” gav 1 poäng och “sällan eller aldrig” gav 0 poäng.

Följande frågor ställdes:

  • Hur ofta har du svårt att somna?
  • Hur ofta har du problem med att vakna under natten?
  • Hur ofta har du problem med att vakna för tidigt utan att kunna somna om igen?
  • Hur ofta känner du dig riktigt utvilad när du vaknar på morgonen?

Svaren visade på strokerisken

De vars svar fick mellan 1 och 4 poäng hade 16 procents högre risk att drabbas av stroke jämfört med dem som inte hade några sömnproblem.

ANNONS

De vars svar fick mellan 5 och 8 poäng hade 51 procents ökad risk för stroke. I båda fallen var den ökade risken bara relaterad till sömnproblemen då andra riskfaktorer hade räknats bort.

De som hade diabetes, högt blodtryck, hjärtsjukdom eller depression hade enligt studieförfattarna ännu högre risk att drabbas av stoke.

Tips för bättre sömn i Dagens PS

Sömnproblem har även visat sig öka risken för flera andra sjukdomar så det är viktigt att sova gott, inte bara för att orka med nästa dag utan för att hålla sig frisk.

Dagens PS har skrivit om hur andningsövningen 4-7-8 kan hjälpa dig att slappna av så att du kan somna. I den här artikeln ger en immunolog råd om hur du kan förbättra din sömn.

Här ger några sömnexperter tips om vad du kan göra om du vaknar långt innan klockan ringer på morgonen och här kan du läsa om åtta saker som gör att du inte sover så bra som du skulle behöva.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS