Sömn är ett av de effektivaste sätten att förbereda kroppen för att bekämpa infektioner, men många lider av sömnproblem, här är några råd som kan ge bättre sömn.

ANNONS

Immunologen och läkaren Heather Moday påminner alltid sina patienter om att sömn är ett av de effektivaste sätten att förbereda kroppen för att bekämpa infektioner.

Genitik, kost och motion spelar en roll i vårt immunförsvar, men sömnen är ett av kroppens mest effektiva sätt att förbereda sig för att bekämpa infektioner, utan tillräcklig sömn kan regleringen av stresshormoner bli fel och det påverkar vår vikt, vår tarmhälsa och vårt immunförsvar, det skriver Heather Moday i CNBC.

Räcker inte med motion

För att få en sömn med god kvalitet räcker det inte att motionera. Sömnbrist påverkar vår hälsa på flera sätt, det gör inte bara att vi känner oss trötta utan det orsakar inflammationer i kroppen och ökar risken att drabbas av sjukdomar.

Sömnbrist har kopplats till utveckling av typ 2-diabetes hjärt- kärlsjukdomar, fetma och depression. Men så fort du börjar prioritera sömn kan lyckligtvis immunsystemet återhämta sig, skriver Heather Moday, och tipsar om några saker du kan göra för att få bättre sömn.

Digitala enheter stör sömnen

Minska användandet av digitala enheter som surfande, tv-tittande och skrollande på din smartphone. Lägg undan din telefon och din dator vid samma tid varje kväll.

Skapa en optimal sovmiljö, ditt sovrum ska vara en fristad för sömn. Om du har elektronik med indikatorlampor i sovrummet, täck över dem med svart tejp och använd mörkläggningsgardiner om du har stark gatubelysning utanför fönstret.

Skriv ned din oro

Om du hör störande trafikbuller kan du använda en brusmaskin, eller en white noice-maskin, som skapar en jämn ljudmatta och dränker andra ljud. Se också till att ditt sovrum är svalt och skönt, optimal sovtemperatur är 18,3 grader.

Sömnlöshet orsakas ofta av grubblande på saker som inte har hänt, och kanske aldrig kommer hända. Ett sätt att lugna ditt sinne innan du somnar är att skriva dagbok, det har visat sig att det hjälper att bearbeta och skriva ned sin oro innan man ska sova så att man inte ligger vaken med stressande tankar.

ANNONS
ANNONS

Undvik blått ljus

Använd glasögon som filtrerar bort blått ljus för blått ljus påverkar kroppens förmåga att förbereda sig för sömn eftersom det blockerar hormonet melatonin. Numer har vi ett överskott på blått ljus i våra hem från datorer, paddor och smartphones och Heather Moday skriver i CNBC att det har visat sig förbättra sömnen att använda glasögon som blockerar blått ljus.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Titta inte på klockan när du vaknar för tidigt [Dagens PS]