Dagens PS

Studie: Sömnproblem ökar risken för stroke

En ny studie visar att sömnproblem kan öka risken för stroke
En ny studie visar att sömnproblem kan öka risken för stroke. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 apr. 2023Publicerad: 13 apr. 2023

Sömnproblem som att vakna under natten, att få för lite sömn och till och med för mycket sömn, kan öka risken för stroke.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie visar att ju mer sömnproblem du har, desto större är risken för att du drabbas av stroke, det rapporterar CNN.

Fler sömnproblem ger högre risk

Sömnproblem som snarkningar, att vända och vrida sig, långa tupplurar på dagtid, att vakna under natten, att sova för lite eller för mycket, allt som bidrar till dålig sömn kan öka risken för stroke.

“Att ha mer än fem av dessa symtom kan leda till fem gånger så stor risk för stroke jämfört med de som inte har några sömnproblem”, säger studieförfattaren Christine McCarthy från University of Galway i Irland i ett uttalande, skriver CNN.

ANNONS

Senaste nytt

Försämrar kroppens blodtryckssänkning

En orsak kan vara den inverkan kort fragmenterad sömn och sömnstörningar som sömnapné har på kroppens förmåga att reglera blodtrycket, ämnesomsättningen och inflammationer, som enligt Phyllis Zee alla är riskfaktorer för stroke.

Hon är chef för Center for Center för Circadian och Sleep Medicine vid Northwesterns medicinska skola och har inte varit inblandad i studien.

“Dålig sömn kan försämra den naturliga blodtryckssänkningen som inträffar under nattsömnen och bidra till högt blodtryck, en viktig riskfaktor för stroke och hjärt-kärlsjukdom. I annan befolkningsbaserad forskning har liknande samband rapporterats mellan dålig sömnhälsa och störningar som diabetes, hjärtsjukdomar och demens”, skriver hon i ett mejl till CNN.

ANNONS

Även för mycket sömn ökar risken

I studien analyserades data från över 4 500 personer som deltog i Interstroke, en stor internationell fallkontrollstudie av patienter som drabbats av stroke.

Studiens resultat visar att personer som sov mindre än fem timmar per natt i genomsnitt hade tre gånger högre risk att drabbas av stroke än de som sov sju timmar per natt.

Enligt ett uttalande om studien kunde mer än nio timmars sömn per natt associeras med en dubbelt så hög risk att drabbas av stroke.

Överensstämmer med tidigare forskning

“Fynden överensstämmer med tidigare forskning som kopplar ohälsosam sömn till högt blodtryck och till försämringar av blodkärlen, som är riskfaktorer för stroke”, säger Kristen Knutson till CNN.

Hon är sömnspecialist och docent i neurologi och förebyggande medicin vid Northwestern Universitys Feinberg School of Medicin i Chicago och har inte varit involverad i studien.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Studie: Vi behöver mindre sömn på sommaren

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS