Dagens PS

Gamla möss föryngrades av hjärnvätska från unga möss

När hjärnvätska från 10 veckor gamla möss injicerades i hjärnan hos äldre möss fick de gamla mössen dubbelt så bra minne.
När hjärnvätska från 10 veckor gamla möss injicerades i hjärnan hos äldre möss fick de gamla mössen dubbelt så bra minne. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 maj 2022Publicerad: 16 maj 2022

Forskare har injicerat hjärnvätska från unga möss i gamla möss och sett att minnet hos de äldre mössen återställdes.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie indikerar att de minnesproblem vi ofta drabbas an när vi åldras kan återställas med hjälp av hjärnvätska från unga. När cerebrospinalvätska, CSF, från 10 veckor gamla möss injicerades i hjärnan hos cirka 20 månader gamla möss fick de äldre mössen dubbelt så bra minne, det rapporterar Sciencealert.

“Vi vet att CSF-sammansättningen förändras med åldern, och i själva verket används dessa förändringar rutinmässigt på kliniken för att bedöma hjärnans hälsa och sjukdomsbiomarkörer”, säger Tal Iram till Sciencealert.

Han är neurolog vid Stanford University och tillägger att forskarna dock inte vet hur förändringarna påverkar cellerna i en åldrande hjärna.

Möss som fått ung CSF mindes bättre

För att undersöka hur förändringar i CSF-sammansättningen påverkar en åldrande hjärna tog forskarna möss som var mellan 18 och 22 månader gamla och gav dem lätta elchocker under fötterna samtidigt som ett ljus blinkade ljus och en ton ljöd.

Därefter delades mössen i två grupper och den ena gruppen fick CSF från 10 veckor gamla möss och den andra fick artificiell CSF. Forskarna kunde se på mössen om de mindes elchocken under fötterna genom hur de reagerade på det blinkande ljuset och den ljudande tonen.

Efter tre veckor såg forskarna att mössen som fått CSF från unga möss hade bättre minne. Forskarna kunde också se att vissa gener som är olika i ung CSF kunde användas för att förbättra mössens minne, utan att hjärnvätska behövde extraheras.

Oligodendrocyter bildar myelin

ANNONS

“När vi tittade närmare på de genförändringar som inträffade i hippocampus, fann vi, till vår förvåning, en stark signatur av gener som tillhör oligodendrocyter”, säger Tal Iram till Sciencealert.

Hippocampus är en region i hjärnan som är associerad med minne och åldersrelaterad kognitiv försämring. Oligodendrocyter bildar myelin som bildar en isolerande mantel kring nervcellerna och möjliggör effektiv överföring av elektrisk information, något som är avgörande för att nervsystemet ska fungera.

Spännande resultat

Tal Iram förklarar att oligodendrocyter är unika eftersom deras föregångare fortfarande är närvarande i ett stort antal i den åldrade hjärnan, men att de svarar mycket långsamt på signaler och att forskarna fann att när oligodendrocyterna återexponerades för ung CSF, förökade de sig och producerade mer myelin i hippocampus.”

Den här forskningen har långt kvar innan liknande metoder kan användas på människor, men resultaten är spännande och förhoppningsvis kan framtida studier ge ledtrådar till hur vi kan åldras med bättre minne.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Även mild covid kan ge sämre minne och koncentration

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS