Dagens PS

Även mild covid kan ge sämre minne och koncentration

En studie visar att även mild covid-19 kan ge sämre minne och koncentration i upp till nio månader efter infektion
En studie visar att även mild covid-19 kan ge sämre minne och koncentration i upp till nio månader efter infektion. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 jan. 2022Publicerad: 19 jan. 2022

Även personer som haft mild covid och inte drabbats av långtidscovid kan drabbas av försämrat minne och försämrad koncentrationsförmåga.

ANNONS
ANNONS

En studie från Oxford universitet visar att personer som haft mild covid och som inte har drabbats av några av de traditionella symptomen på långtidscovid, ändå kan ha försämrad koncentration och försämrat minne sex till nio månader efter infektionen.

Symptom på långtidscovid är kognitiva problem som påverkar koncentrationen, samt trötthet och försämrat minne. Tillståndet drabbar en del av dem som haft en covid-19-infektion. Det har dock inte fastställts hur utbredda problemen med koncentrationsförmågan kan vara efter en infektion.

Sämre koncentration och minne

I studien från Oxford universitet fick 136 personer som haft covid, men inte led av de symptom som långtidscovid ger, göra uppgifter som testar minne och kognitiv förmåga. Forskarna fann att upp till nio månader efter infektion var deltagarna sämre på att hålla uppmärksamheten över tid, jämfört med personer som inte haft covid-19.

Upp till sex månader efter infektion var deltagarna även mycket sämre på att minnas personliga upplevelser, så kallat episodiskt minne.

Normaliseras efter 6–9 månader

“Vad som är förvånande är att även om våra covid-19-överlevande inte kände sig mer symptomatiska vid testtillfället, visade de försämrad uppmärksamhet och minne”, säger dr. Sijia Zhao vid Institutionen för experimentell psykologi vid Oxford universitet till Reuters.

Hon säger vidare att studien visar att människor kan ha försämrade kognitiva förmågor månader efter en infektion. Enligt forskarna blev minnet och koncentrationsförmågan i stort sett normal efter sex till nio månader.

ANNONS

Icke randomiserad studie

Studien är inte randomiserad och antalet studiedeltagare är litet, men Stephen Burgess vid MRC Biostatistics Unit vid Cambridge universitet tycker ändå att skillnaden i kognitiv förmåga mellan dem som haft covid-19 och dem som inte haft sjukdomen är slående.

“Trots begränsningarna för icke-randomiserad forskning verkar det osannolikt att dessa resultat kan förklaras av systematiska skillnader mellan grupperna som inte är relaterade till covid-infektion”, säger han till Reuters.

Läs mer: Hjärndimma efter covid liknar “kemohjärna”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS