Enligt uppgifter till Dagens industri utreds forskningsbolaget Oasmia av Ekobrottsmyndigheten. Detta efter att man hemlighållit hård kritik från det amerikanska läkemedelsverket FDA. 

ANNONS

Det var också Dagens industri som den 24 januari avslöjade att det amerikanska läkemedelsverket FDA (U.S Food & Drug Administration) sågat de studier som skulle ligga till grund för godkännande av Oasmias cancerläkemedel Apealea.

Di berättade då att FDA redan i april 2020 skickat ett brev där myndigheten skriver att de har ”allvarliga problem” med utförandet av den fas 3-studie som Oasmia gjort.

”Vi samtycker inte med er plan på att lämna in en ansökan avseende ett nytt läkemedel”, skrev FDA i brevet.

Trots detta meddelades inte marknaden om att det behövdes nya studier förrän 8 månader senare, i december 2020 då aktien störtdök på beskedet. Under tidsperioden mellan FDA:s brev och offentliggörandet hade flera ledande personer lämnat bolaget och sålt sitt aktieinnehav och aktiens värde hade mer än halverats.

Bland annat avgick styrelseordförande Jörgen Olsson kort efter FDA:s brev och försvann ur ägarlistan i Oasmia.

ANNONS
ANNONS

Nu har Ekobrottsmyndigheten enligt Di inlett en förundersökning om händelseutvecklingen kring FDA:s brev i april, offentliggörandet i december och de aktieförsäljningar som gjorts däremellan.

Läs mer: Aktie i spillror efter mardrömsmorgon