Vad är det egentligen som gör svart kaviar och mousserande vin till en perfekt kombo? Det ska tre lärosäten, en skånsk vingård och en småländsk kaviarproducent nu gå till botten med i ett nytt forskningsprojekt.

ANNONS

Javisst finns det forskning av det mer lustfyllda slaget. Målet med just det här projektet är att bringa ljus över vad det är som gör vissa smakkombinationer gudomliga medan andra faller platt.

En kod som det statliga forskningsrådet Formas gärna ser att någon knäcker och nu satsar sex miljoner kronor på.

Sensoriska upplevelser avgör

För att förstå det behöver vi kanske betänka att den så kallade sensoriska upplevelsen är avgörande när det kommer till vad vi som konsumenter väljer att äta och dricka.

Att titta närmare på vilka kombinationer som optimerar våra smakupplevelser mer än andra är således av stort intresse för alla som är verksamma inom mat- och dryckesbranschen.

Bakom studien står sju forskare tillsammans, en skånsk vingård och en småländsk störrom-producent som under de kommande tre åren ska studera lokalproducerade smakkombinationer med utgångspunkt i svart kaviar och mousserande vin.

Näsa för vin, kaviar och kemi

Det må låta njutbart, men är likväl en process som kommer att kräva kunskaper från såväl sommelierer som vinmakare, men också teknologi och avancerade analysverktyg som mäter smaker och aromer.

Det senare för att rent kemiskt förstå vad som händer när man blandar ett livsmedel med ett annat.

”När det gäller komplex materia som detta gäller det att undersöka varför. Vi hoppas att bättre förstå samspelet mellan våra viner och kaviar. Först när man mäter, analyserar och betraktar, kan vi ta ett steg mot förändring och förbättring. Det är ju i dagsläget unga företag som här vill utforska vad som faktiskt i möjligt”, säger K. Felix G. Åhrberg, vinmakare och oenologist på Kullabergs vingård.

ANNONS
ANNONS

Forskningsprojektet som kommer att ledas från Högskolan Kristianstad inkluderar utöver Kullabergs vingård även Sveriges lantbruksuniversitet, Örebro universitet och kaviarproducenten Arctic Roe of Scandinavia.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Misofoni: Ljuden som krossar relationer[Dagens PS]