I ett labb vid Harvard Medical School har forskare lyckats återställa åldrande celler hos möss så att cellerna, och mössen, blev unga igen.

ANNONS

Molekylärbiologen David Sinclair och hans team vid Harvard Medical School har, med hjälp av proteiner som kan förvandla vuxna celler till stamceller, lyckats återställa åldrande celler i möss till tidigare versioner av sig själva, det rapporterar CNN.

I slutet av 2020 publicerade David Sinclairs team ett första genombrott, då hade de lyckats få gamla möss med dålig syn och skadade näthinnor att se igen, ibland bättre än sina avkommor. När mössen som fått förbättrad syn dog av ålder var deras syn fortfarande god.

Att vända åldrandet botar sjukdomar

Forskarna tror att återställningen av synen är permanent och att processen kan tillämpas på hela kroppen för att återställa ålder. David Sinclair har ägnat de senaste 20 åren åt att studera hur åldersdegenerering kan återställas.

”Om vi ​​vänder åldrandet borde dessa sjukdomar inte hända. Vi har tekniken idag för att kunna bli över hundra utan att oroa oss för att få cancer i 70-årsåldern, hjärtsjukdomar i 80-årsåldern och Alzheimers i 90-årsåldern. Det här är den värld som kommer. Det är bokstavligen en fråga om när och för de flesta av oss kommer det att hända under vår livstid”, sade David Sinclair till publiken vid Life Itself, skriver CNN.

Göra åldrandet till en sjukdom

Whitney Casey är en investerare som samarbetar med David Sinclair för att skapa en gör-det-själv-test för biologisk ålder. Han menar att David Sinclairs forskning visar att det går att förändra åldrandet för att göra livet yngre längre och att de nu vill förändra världen och göra åldrandet till en sjukdom.

Modern medicin riktar sig mot sjukdom, men den tar inte itu med de underliggande orsakerna, som enligt David Sinclair är åldrandet i sig. 

”Vi vet att när vi vänder på åldern på ett organ som hjärnan i en mus, så försvinner åldrandets sjukdomar. Minnet kommer tillbaka, det finns ingen mer demens”, sade han skriver CNN.

ANNONS
ANNONS

Han sade vidare att han tror att i framtiden kommer det bästa sättet att behandla de sjukdomar vi lider av vara att fördröja och vända åldrandet.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Gamla möss föryngrades av hjärnvätska från unga möss [Dagens PS]