Dagens PS

Forskare: God kondition är överskattat

God kondition överskattad enligt ny forskning
Stockholm Marathon 2024. Kanske inte lika välfyllt i leden om löparna läst de senaste forskningsrönen från Uppsala universitet? (Foto: Anders Wiklund/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 22 maj 2025Publicerad: 22 maj 2025

”Konditionens effekt på dödlighet överskattas”. Rubriken kommer inte från något forum för latmaskar. Det här är forskning.

ANNONS
ANNONS

Att vältränade människor löper minskad risk att dö i förtid av olika sjukdom, är ett återkommande resultat i många studier, konstaterar Uppsala universitet.

Nu visar ny forskning från universitetet att personer med hög kondition i sena tonår även har minskad risk att dö av helt slumpmässiga orsaker som att drunka, råka ut för en bilolycka eller mördas.

Orimligt? Ja, menar forskarna som nu hävdar att de samband som man sett i tidigare studier mellan kondition och minskad förtida dödlighet ”troligtvis varit missvisande”.

Flera studier har visat att personer som rör sig mer och har bra kondition tidigt i livet löper lägre risk att dö i förtid av orsaker som till exempel cancer och hjärt-kärlsjukdom, noterar universitetet.

”Nu tyder en ny studie som publicerats i European Journal of Preventive Cardiology på att sambandet mellan kondition och minskad risk för dödlighet kan vara missvisande”, skriver Uppsala universitet.

Träningen som sabbar din sömn och belastar ditt hjärta. Dagens PS

”Nästa lika starkt samband”

”Vi såg att personer med hög kondition i sena tonåren hade lägre risk att dö i förtid, till exempel av hjärtkärlsjukdom, jämfört med de som hade låg kondition. Men när vi sedan tittade på risken att dö i slumpmässiga olyckor var sambandet nästan lika starkt”, berättar studiens försteförfattare Marcel Balllin.

Orimligt, menade forskarna som studerat data från 1,1 miljoner svenska män som mönstrat åren 1972-1995.

ANNONS

Resultatet visade att gruppen med högst kondition hade 58 procent lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom, 31 procent lägre risk att dö i cancer och 53 procent lägre risk att dö från alla orsaker, jämfört med gruppen med lägst kondition.

Bra att träna? Jodå. Men nu behöver forskarna revidera sambanden mellan kondition och dess effekter, efter nya rön från Uppsala universitet. (Foto: Charlie Neibergall/AP-TT)
ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Mindre risk att mördas också

Men när man i nästa steg undersökte hur konditionen hängde ihop med risken att dö i slumpmässiga olyckor som drunkningar, bilolyckor och mord hittade man liknande samband.

Männen med högst kondition hade 53 procent lägre risk att dö i slumpmässiga olyckor och forskarna kunde konstatera att ett sådant samband inte var troligt.  

Då gick forskarna över till syskonjämförelser och jämförde risken för död mellan syskon med olika kondition. Samma sak.

”Det förvånade oss att sambandet med olycksrelaterad död speglade de andra sambanden, även efter att vi kontrollerat för alla faktorer som syskon delar. Konsekvenserna kan vara att man överskattar effektstorlekarna”, säger Marcel Ballin.

”Kan låta kontroversiellt”

Studien är en av de största i sitt slag där forskare använt sig av negativa kontrollutfall för att undersöka om sambanden mellan kondition och dödlighet verkligen stämmer. Resultaten stöds även av annan forskning.

ANNONS

”Att effekterna av god kondition kan vara överskattade kan låta kontroversiellt, men faktum är att om man ser till resultat från andra än de traditionella observationsstudierna är det en mer nyanserad bild som framträder”, säger Ballin.

”Våra resultat ska inte tolkas som att fysisk aktivitet och träning är verkningslöst eller att man inte ska försöka främja det”, påpekar Uppsala-forskaren.

”Men för att skapa en djupare förståelse för hur stora effekterna av kondition på olika utfall faktiskt är behöver vi använda oss av flera olika metoder. Så länge vi ställer frågan på samma sätt kommer vi alltid få samma svar. Det är först när vi får samma svar på en fråga vi ställt på lite olika sätt som vi kan vara säkrare på att det stämmer”, avslutar Marcel Ballin.

Hälsoprofessorn: “Löpning ger helkroppseffekt” – plus att du tänker snabbare. Dagens PS

“Väldigt mycket källare” – men kan bli nästa stora hälsotrend. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS