Dagens PS

För mycket protein skadar hälsan

En ny studie visar att det inte är bra för hälsan att äta för mycket protein
En ny studie visar att det inte är bra för hälsan att äta för mycket protein. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 feb. 2024Publicerad: 23 feb. 2024

Protein är ett nödvändigt näringsämne som är viktigt för att växa och bibehålla muskelmassa, men nu visar ny forskning att det kan vara skadligt att äta för mycket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En hälsosam och balanserad kost måste innehålla protein. Förutom att bygga upp celler och muskler i våra kroppar har det visat sig minska aptiten och öka ämnesomsättningen.

Aminosyror

Den mängd protein vi behöver för att det ska fylla sin funktion i våra kroppar är dock mycket lägre än vad modern marknadsföring kan få oss att tro, det skriver Newsweek.

Protein består av aminosyror och varje aminosyra har egna distinkta egenskaper och finns i olika mängd i olika proteinkällor.

I en ny studie har forskare funnit att för mycket av en viss aminosyra, leucin, kan öka risken att drabbas av hjärtsjukdom.

ANNONS

Senaste nytt

Korrelerar med hjärtsjukdom

Babak Razani, professor i medicin och chef för kardiologi vid University of Pittsburgh School of Medicine är en av studiens författare.

Han säger att de intresserade sig för leucin eftersom proteinrika dieter är populära för viktminskning, muskeluppbyggnad och övergripande metabol hälsa.

ANNONS

“Men stora och välgjorda epidemiologiska studier har gjorts (främst baserade på kostenkäter) som visar att ökat proteinintag korrelerar med hjärt-kärlsjukdom”, säger han till Newsweek.

2020 publicerade han och hans team en vetenskaplig artikel om att möss som åt en diet med hög proteinhalt hade ökad risk för åderförfettning.

Likadant för människor

“Vi gick vidare för att visa den exakta mekanismen som involverade följande: proteinintag resulterar i att blodomloppet översvämmas med aminosyror,” stod det i artikeln, enligt Newsweek.

Forskarna skrev vidare att immunceller, kallade makrofager, som är en betydande drivkraft för åderförfettning, tar upp aminosyrorna.

Det känner en viktig molekyl kallad mTOR av och initierar skadliga signalvägar i makrofager, vilket resulterar i dysfunktion, som i sin tur förvärrar åderförfettningen.

Dieter som innehåller mycket protein kan alltså aktivera den molekylära “maskinen” mTOR, som triggar våra immunceller och ökar uppbyggnaden av fett och kolesterol i våra artärväggar.

“I den aktuella studien testar vi detta protein-aminosyra-immuncellsvar i faktiska mänskliga studier och finner att precis som i våra djurstudier, svarar mänskliga immunceller på exakt samma sätt”, säger Babak Razani till Newsweek.

ANNONS

Läs mer: Kött ökar risken för hjärtsjukdom Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS