Dagens PS

Kött ökar risken för hjärtsjukdom

En ny studie visar att en särskild kemikalie som bildas i tarmen när man äter kött, särskilt rött kött, är orsaken till att kött ökar risken för hjärtsjukdom
En ny studie visar att en särskild kemikalie som bildas i tarmen när man äter kött, särskilt rött kött, är orsaken till att kött ökar risken för hjärtsjukdom. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 feb. 2024Publicerad: 05 aug. 2022

Många studier varnar för att rött kött ökar risken för åderförkalkning och därmed risken för hjärtinfarkt och stroke, en ny studie visar att tarmens kemi är orsaken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att äta mycket rött kött har i flera forskningsstudier förknippats med ökad risk för aterosklerotisk hjärtsjukdom, även kallad åderförkalkning eller åderförfettning, som ger minskat blodflöde på grund av blockerade artärer, något som gör att människor hamnar i riskzonen för att drabbas av hjärtinfarkt och stroke, det skriver Fortune.

I en ny studie har forskare undersökt hur kemikalierna i tarmen, eller metaboliterna, kan öka risken för hjärt- kärlsjukdomar. Det är den första studien som tittar på kopplingen mellan animaliska livsmedel, aterosklerotisk hjärtsjukdom och metaboliter.

Kött ökar risken på grund av en metabolit

Att äta en kost som innehåller mycket kött, särskilt rött kött och processat kött, associeras med en ökad risk för aterosklerotisk hjärtsjukdom, i studien drogs slutsatsen att för varje 1,1 portion kött per dag ökar risken med 22 procent och den ökade risken tillskrevs metaboliten trimetylamin-N-oxid, TMAO, som tarmbakterierna, tarmmikrobiomet, producerar när rött kött har ätits.

“Studien hjälper oss att bättre förstå varför köttintag är kopplat till en högre risk för hjärt-kärlsjukdomar”, säger Meng Wang, medförfattare till studien och postdoktor vid Friedman School of Nutrition Science and Policy vid Tufts University, till Fortune.

“Att förstå tarmens roll kan hjälpa forskare att utveckla nya interventioner som riktar in sig på samspelet mellan kost och tarmmikrobiom för att minska kardiovaskulär risk”, säger hon vidare.

Hjälper till att förstå varför vissa är mer sårbara

I studien ingick cirka 4 000 vuxna som när studien inleddes inte hade några diagnosticerade hjärt- kärlsjukdomar. Forskarna tittade på blodprover och mängden metaboliter försökspersonerna producerade och följde dem under 12,5 till 26 år.

ANNONS

Wilson Tang, en cardiolog som också varit involverad i studien, menar att förståelse för hur tarmen fungerar kan hjälpa människor att bättre förstå vem som kan ligger i riskzonen.

“Dessa fynd gav vissa insikter om varför vissa människor kan vara mer sårbara än andra om tarmbakterierna som lever inuti dem kan generera fler metaboliter som kan påverka deras organfunktioner”, säger Wilson Tang till Fortune.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kan bipolär sjukdom behandlas med avföring?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS