Två fall av gonorré som verkar vara resistent mot alla typer av antibiotika som används för att behandla infektionen har upptäckts i USA.

ANNONS

Världen över dör varje år cirka 700 000 människor av antibiotikaresistenta infektioner, nu har för första gången antibiotikaresistent gonorré upptäckts i USA, det rapporterar CNN.

Spridningen av könssjukdomar ökar

Runt om i världen ökade spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar under pandemin på grund av ökad sexuell aktivitet och att färre gick på rutinmässiga hälsoundersökningar.

Infektionerna, inklusive gonorré, blir mer och mer resistenta mot de antibiotika som finns för behandling och det utgör ett allvarligt hot mot folkhälsan.

Vi har inga nya antibiotika

”Det är oroande att just denna stam har cirkulerat runt om i världen, så det var bara en tidsfråga innan den skulle drabba USA”, säger Jeffrey Klausner till CNN.

Han är klinisk professor i folkhälsa vid University of Southern California’s Keck School of Medicine i Los Angeles och sitter i USA:s smittskyddsmyndighet CDC:s arbetsgrupp för gonorrébehandling.

ANNONS
ANNONS

Han säger vidare att det här är en påminnelse om att gonorré blir allt mer resistent och allt svårare att behandla.

”Vi har inga nya antibiotika. Vi har inte fått nya antibiotika för att behandla gonorré på flera år och vi behöver verkligen en annan behandlingsstrategi”, säger han till CNN. 

Rekommenderade dubbel dos

Gonorré orsakas av bakterien Neisseria gonorrhoeae som kan infektera slemhinnor i könsorgan, ändtarm, svalg och ögon. Det är en av de vanligaste diagnostiserade infektionerna i USA.

CDC rekommenderade under 2021 att dubbel dos av antibiotikumet Ceftriaxon för att övervinna bakteriens uppbyggnad av resistens mot det antibiotikumet.

Det verkar ha fungerat, men Ceftriaxon är sista försvarslinjen mot gonorré och experter menar att nya tillvägagångssätt behövs.

Kan ha gonorré utan symptom

Den stam av gonorré som nu upptäckts i USA har tidigare upptäckts i Asien, Stillahavsområdet och i Storbritannien.

ANNONS
ANNONS

Ofta är smärta vid urinering, buk- eller bäckensmärta, ökad vaginal flytning eller blödning mellan menstruationer de första symptomen på gonorré.

Många gonorréinfektioner ger dock inte några symptom, varför det är viktigt att göra rutinundersökningar för att upptäcka eventuella infektioner.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Könssjukdomar minskar i pandemin [Dagens PS]