Alla EU-länder har inte slopat munskydd på flygplanen. Det finns fortfarande en rad länder som har kvar tvånget.

ANNONS

EU slopade sitt tvång på munskydd för passagerare på flyg och flygplatser från och med måndagen, efter en uppdatering av flygindustrins riktlinjer.

EU-länder har inte slopat munskydd på flygplanen

Men än så länge är det inte fritt fram att lämna munskyddet hemma. En rad EU-länder kräver fortfarande munskydd, så det kan vara lite krångligt att veta exakt vad som gäller var. Medan Frankrike har slopat munskydd på flygplan, bussar och tåg så kräver Italien de mer skyddande FFP2-munskydden inom kollektivtrafiken fram till den 15 juni, uppger BBC.

Italien är även bland de länder som håller fast i krav på munskydd på sina flyg, och det gäller även i följande länder: Spanien, Tyskland, Grekland, Portugal, Österrike, Cypern, Estland, Litauen, Malta, Nederländerna och Luxemburg.

Slopandet av munskydd inom EU tillkännagavs förra veckan av EU:s luftfartssäkerhetsbyrå (EASA), vars verkställande direktör Patrick Ky uppgav ”det är en lättnad för oss alla att vi äntligen når ett stadie i pandemin där vi kan börja lätta på hälsosäkerhetsåtgärderna”.

Upp till länderna själva

Det är dock fortfarande upp till länderna själva om de vill behålla kravet och i det här fallet verkar det som att nära hälften av de 27 länderna fortfarande väljer att ha kvar det i nuläget.

ANNONS
ANNONS

Munskydd är inte längre ett krav i USA och Storbritannien.

Läs även: Ryanair: Dyrare flygresor i sommar [Dagens PS]