Dagens PS

Entreprenör, konstnär, ingenjör – perfekt för dyslexi!

Entreprenör, konstnär, ingenjör – perfekt för dyslexi!
Ingen dyslexi - inget Virgin. Richard Branson är en av många kändisentreprenörer som har dyslexi. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 27 juni 2022Publicerad: 27 juni 2022

Hur kan det komma sig att vissa yrken lockar människor med dyslexi mer än andra? Enligt ny forskning beror det på att de är bättre på att utforska det okända, är mer kreativa och har bättre förmåga att upptäcka och uppfinna.

ANNONS
ANNONS

Richard Branson, Albert Einstein, Cher, Keira Knightly och Pablo Picasso – alla har eller hade dyslexi. Kan det inte vara dags att sluta att betrakta det som en “neurologisk störning”?

I ny forskning från University of Cambridge konstateras att det är dags att världen börjar se dyslexi från ett annat perspektiv, enligt Sky News. Upp till 20 procent av befolkningen beräknas ha dyslexi, och studiens syfte är att bättre förstå de kognitiva styrkorna hos dyslektiker.

Annat sätt att lära

Huvudförfattare är doktor Helen Taylor, och hon säger att den “brist-centrerade synen på dyslexi inte berättar hela historien”. Enligt doktor Taylor spelar dyslektiker en grundläggande roll i människans anpassning.

Forskarna konstaterar utforskande lärande får många dyslektiker att frodas. Att söka det okända genom experimenterande, utforskande och uppfinnande är vägen till framgång, inte bara för den enskilde utan för mänskligheten.

Dyslexi utvecklar mänskligheten

Det exploaterande lärandet, som fokuserar på vad som redan är känt (och som vi alla känner igen från skolan), med läsande och skrivande, kan däremot ställa till problem.

“Skolor, akademiska institutioner och arbetsplatser är inte gjorda för att ta tillvara på utforskande lärande”, säger Helen Taylor enligt Sky News. “Men vi behöver snabbt börja vårda det här sättet att tänka för att fortsätta låta mänskligheten anpassa sig och lösa våra främsta utmaningar.”

ANNONS

Doktor Taylor säger också att insikterna från studien kan förklarar varför människor med dyslexi dras till vissa yrken som kräver utforskande förmåga. Det kan vara estetiska jobb, eller arkitektur, ingenjörsyrken och företagande.

Läs även: USA: Ångest drabbar allt fler elever efter pandemin 

Läs även: Carolina Klüft: 90 procent av resultatet kommer från leken 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS