FDA godkänner ett nytt läkemedel mot Alzheimers. Godkännandet ses dock som kontroversiellt, då flera forskare fortfarande är kritiska.  

ANNONS

Medicinen heter aducanumab och är menad att sakta ner sjukdomens utveckling. Aducanumab fungerar som en antikroppsbehandling och är tänkt att fungera särskilt väl för patienter med måttlig Alzheimers. Läkemedlet binder samman de beta-amyloidmolekyler som skapar plack i hjärnan, bryter upp klumparna och reducerar därmed sjukdomens progression.

Framtida ”blockbuster drug”

För de som lever med sjukdomen skulle läkemedlet innebära en enorm utveckling, enligt Financial Times. Detta eftersom den senaste gången ett läkemedel mot Alzheimers godkändes av FDA var 2003. 

“Detta är utan tvekan den största händelsen för biofarma 2021”, säger Colin Bristow, analytiker på UBS, om beslutet. Om aducanumab godkänns skulle det bli en så kallad blockbuster drug. Det skulle bli ett av de största läkemedlen i industrin”, sa han inför FDA:s beslut om godkännande. 

Flera kritiska

Flera läkare menar dock att aducanumab inte verkar vara effektivt nog. När medicinen testats har det flera gånger uppstått problem med resultaten och det finns fortfarande lite bevis på att läkemedlet faktiskt leder till minskad progression. Tveksamheterna innebär att FDA:s godkännande skulle kunna ses som kontroversiellt. 

Caleb Alexander, professor på John Hopkins universitet, är kritisk till läkemedlet. “Jag kommer att trilla av stolen om det godkänns”, säger han, och tillägger att ett godkännande skulle innebära ett av de värsta besluten FDA någonsin har fattat.

Stor efterfrågan bland drabbade 

Alzheimers Association i USA har dock uppmanat myndigheten att godkänna, då det skulle innebära hopp för de som lever med sjukdomen. I USA lever hela sex miljoner människor med Alzheimers. 

Under måndagseftermiddagen svensk tid kom beskedet att FDA godkänner Biogens Alzheimers-läkemedel aducanumab och att det får en så kallad ”accelerated approval”. Efter godkännande ska en fas 4-studie som bekräftar läkemedlets effektivitet också genomföras.

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln på Financial Times. 

Läs mer: Ost och vin kan hålla din hjärna skärpt