Dagens PS

Bruce Willis afasi är en progressiv hjärnsjukdom

Bruce Willis familj meddelar i ett uttalande att hans tillstånd har förvärrats och att han nu har fått en diagnos
Bruce Willis familj meddelar i ett uttalande att hans tillstånd har förvärrats och att han nu har fått en diagnos. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 feb. 2023Publicerad: 17 feb. 2023

I mars förra året pensionerade sig Bruce Willis på grund av att han drabbats av afasi, i går meddelade hans familj att han drabbats av frontotemporal demens.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På torsdagen meddelade Bruce Willis familj i ett uttalande att sedan de tillkännagav hans afasi har hans tillstånd förvärrats och att han nu har fått en diagnos, det rapporterar CNN.

Symptom som kommer smygande

“Tyvärr är utmaningar med kommunikation bara ett symptom på sjukdomen Bruce står inför. Även om detta är smärtsamt, är det en lättnad att äntligen få en tydlig diagnos”, står det i familjens uttalande.

Frontotemporal demens kallas också för pannlobs- eller frontallobsdemens och leder till att nervceller i hjärnans främre delar förtvinar.

På samma sätt som vid Alzheimers sjukdom brukar symptomen komma smygande men minnet och inlärningsförmågan är oftast inte lika påverkade som vid Alzheimers, det skriver Svenskt demenscentrum.

ANNONS

Senaste nytt

Demenssjukdom som drabbar unga

Människor med denna typ av demens har sällan problem med minnet, de kämpar i stället med att planera och ordna sitt tänkande och har svårt att prioritera.

Enligt Alzheimers Reserach UK uppstår störningarna av att proteinet tau byggs upp i hjärnans pannlober eller tinninglober och det drabbar vanligtvis personer mellan 45 och 64 år.

ANNONS

Personer med frontotemporal demens lever vanligtvis sex till åtta år med sjukdomen, enligt US National Institute on Aging.

Mer ärftlig än andra demenssjukdomar

Enligt Svenskt demenscentrum spelar ärftlighet troligtvis en större roll för den här typen av demens än för andra demenssjukdomar då forskning tyder på att vissa mutationer i arvsmassan är en direkt orsak i ungefär 10 procent av fallen.

Frontotemporal demens kan börja i de främre tinningloberna, de delar av hjärnan som är avgörande för den språkliga förmågan.

För Bruce Willis började symptomen med talsvårigheter och när språkliga symptom dominerar brukar det handla om PPA.

Två typer av frontotemporal demens

Det finns två typer av frontotemporal demens, en beteendevariant som kännetecknas av förändringar i exekutiva funktioner som tänkande och planering.

En annan typ påverkar motorneuroner och kan börja med svårigheter att svälja, stela muskler och svårighet att använda armarna och händerna, trots normal styrka.

ANNONS

Eftersom symptomen på sjukdomen kan variera från person till person kan det i början vara svårt att veta vilken typ av Frontotemporal demens det handlar om.

Svårigheter att hitta ord

Personer med PPA kan ha svårt att tala eller förstå ord, de kan sluddra när de talar och med tiden kan de inte längre känna igen bekanta föremål och ansikten, vissa blir tysta.

“PPA kan börja med svårigheter att helt enkelt hitta ord, så folk börjar använda enklare ord eller mer generiska ord för saker de inte riktigt kan komma ihåg,” säger Henry Paulson till CNN.

Han är professor i neurologi och chef för Michigan Alzheimer’s Disease Center vid University of Michigan.

“Eftersom hans diagnos är frontotemporal demens, har Willis uppenbarligen en progressiv, neurodegenerativ sjukdom i motsats till en stroke eller en tumör eller någon annan skada på hjärnan,” säger han till CNN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Svensk antikropp bromsar kognitiv försämring

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS