Dagens PS

Biontech vill använda mRNA-tekniken i kampen mot cancer

Biontechs grundare, läkarna Uğur Şahin och Özlem Türeci. Deras vision är att skräddarsy läkemedel för behandling av cancer.
Biontechs grundare, läkarna Uğur Şahin och Özlem Türeci. Deras vision är att skräddarsy läkemedel för behandling av cancer. (Foto: Biontech)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 juni 2022Publicerad: 14 juni 2022

Uğur Şahin och hans hustru Özlem Türeci grundade Biontech 2008 för att de ville förändra behandlingen av cancer och det är fortfarande deras mål. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Biontechs grundare blev miljardärer när bolaget tillsammans med Pfizer utvecklade det bästsäljande vaccinet mot covid-19, men trots att det gjorde dem berömda har de inte ändrat sin vision, de vill fortfarande förändra behandlingen av cancer, det skriver Financial Times.

När Uğur Şahin och Özlem Türeci arbetade som läkare blev de frustrerade av de läkemedel mot cancer som fanns tillgängliga och det de själva såg som vetenskapligt möjligt. Det mRNA-vaccin som Pfizer och Biontech skapade har räddat miljontals liv och hela länders ekonomier, men för dem var det ändå ett sorts sidospår.

Biontech är ett cancerbolag

Akash Tewari, en analytiker vid Jefferies, säger till Financial Times att Biontech är ett cancerbolag som kunde släppa allt de höll på med för att skapa ett vaccin mot covid-19. Det beslutet medförde ett oväntat stort kassaflöde för bolaget som nu har tillgångar på 19 miljarder euro, över 201 miljarder kronor, och fler miljarder i väntade intäkter.

Uğur Şahin och Özlem Türeci kommer använda sin förmögenhet för att förverkliga sin ambitiösa vision inom onkologi, de hoppas kunna skräddarsy läkemedel för varje cancerpatients behov. Nyligen visade två studier i tidiga skeden lovande data, en för pankreascancer och en inriktad på solida tumörer i äggstockscancer och testikelcancer.

Fördubblar forskningsutgifter

Uğur Şahin säger till Financial Times att de hade idén att utveckla tekniker som kan rädda varje enskild patient eftersom alla patienter är olika och man därför inte bara kan ta något från hyllan.

I år fördubblar Biontech sina utgifter för forskning och utveckling till 1,5 miljarder euro, cirka 15,9 miljarder kronor. Det var under pandemin vi för första gången fick beviset för att mRNA-tekniken kan användas för att skapa ett effektivt vaccin, mRNA fungerar som instruktioner till celler som kan tala om för cellerna att bygga särskilda proteiner. 

ANNONS

Bekämpa cancertumörer med mRNA

Vi vet nu att mRNA kan användas i ett vaccin för att hjälpa immunsystemet att känna igen och bekämpa ett inkräktande virus, nu vill Biontech använda metoden för att få kroppens immunförsvar att bekämpa cencertumörer.

Biontech vill använda mRNA för att, i kombination med andra cancerbehandlingar, bekämpa cancer. Uğur Şahin och Özlem Türeci tror att det bästa botemedlet kommer vara att kombinera olika behandlingar.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Vaccin mot covid-19 bara början för mRNA-tekniken

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS